Cu mulți ani în urmă, aflându-mă într-o cameră a institutului care găzduiește marele radiotelescop de la Effelsberg, priveam prin fereastră la antena cu diametrul de 100 m, cea mai mare antenă mobilă din
Universitatea din Balamand, far de lumină teologică
Facultățile de teologie ortodoxă și academiile teologice ortodoxe îndeplinesc un rol extrem de important prin dezvoltarea continuă a cercetării teologice, prin pregătirea și formarea de preoți, profesori de religie și alte categorii de specialiști în domeniul misiunii bisericești, prin dezvoltarea conștiinței mărturisitoare a tuturor membrilor Bisericii, într-un cuvânt în slujirea Bisericii Ortodoxe. Acest rol trebuie cunoscut și apreciat de întregul corp eclesial, în scopul sprijinirii sub multiple forme a învățământului teologic ortodox universitar pentru ca, într-o lume în care este nevoie mai mult ca oricând de lumina cunoașterii lui Dumnezeu, aceasta să fie împărtășită în mod eficient de către slujitorii teologiei ortodoxe.
Singura facultate de teologie ortodoxă din lumea arabă își desfășoară activitatea de câteva decenii în cadrul Universității din Balamand, Liban, o activitate susținută și eficientă, chiar și în condițiile nu tocmai ușoare ale Orientului Apropiat. Ceea ce particularizează existența și viața academică a acestei facultăți, care își păstrează și după intrarea în universitate, în calitate de cofondatoare, denumirea Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin”, este apartenența la o universitate de prestigiu, înființată și coordonată de Patriarhia Ortodoxă a Antiohiei și a Întregului Orient. Anul acesta, Universitatea creștin-ortodoxă din Balamand a împlinit 30 de ani de existență, ea cunoscând o continuă dezvoltare, numărul facultăților componente evoluând de la trei în anul 1988 la 11 în anul 2018.
Demn de reținut este modul în care a luat ființă Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin” pe lângă Mănăstirea Balamand, și anume din inițiativa și cu sprijinul substanțial al diasporei creștin-ortodoxe libaneze. Concret, în anul 1965, Mitropolitul Antonie Basheer al Arhiepiscopiei antiohiene din America de Nord a decis crearea unui institut de teologie ortodoxă în Liban. Patriarhul Teodosie al VI-lea, cu aprobarea Sfântului Sinod al Patriarhiei Antiohiei, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, 15 august 1966, a așezat piatra de temelie a institutului. Inaugurarea oficială a Institutului Teologic „Sfântul Ioan Damaschin” a avut loc în data de 7 octombrie 1971 în prezența Patriarhului Elias al IV-lea și a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Antiohiei. Studenții și profesorii acestui institut au avut din primul moment posibilitatea desfășurării programului liturgic săptămânal la biserica închinată Maicii Domnului, care datează din secolul al XII-lea și care aparține mănăstirii cu același hram, din incinta institutului, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Antiohiei.
Demers sprijinit de diaspora ortodoxă libaneză
Tot cu sprijinul generos al diasporei creștine libaneze din Europa de Vest și din America de Nord avea să ia ființă, sub înaltul patronaj al Patriarhiei Antiohiei, în anul 1988, Universitatea din Balamand, constituită la început cu trei facultăți: Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin”, Academia de Arte Plastice și Facultatea de Arte și Științe Sociale. S-au adăugat ulterior și alte facultăți, ca de exemplu: Facultatea de Medicină și Științe Medicale, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Afaceri și Management ș. a., în prezent funcționând 11 facultăți cu 5.700 de studenți.
Printre centrele de cercetare științifică ale Universității un loc special îl ocupă Centrul de Studii Arabice și de Dialog intercultural, în cadrul căruia există un forum de dialog interreligios creștin-musulman, care promovează un spirit de toleranță între studenții creștini și cei musulmani, respect și prețuire reciprocă între diferitele culturi din Orient, cu un accent deosebit pe creșterea nivelului de educație a tinerilor. Campusul universitar de la Balamand este în plină expansiune, noi edificii destinate învățământului, centrelor de cercetare și activităților recreative aflându-se în construcție.
Universitatea din Balamand îl are ca președinte al Consiliului de Administrație pe Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, care în mod similar predecesorilor săi se implică constant în dezvoltarea vieții academice și în promovarea excelenței în educație și cercetare, împreună cu președintele Universității, profesorul dr. Elie A. Salem. Datorită standardelor de înaltă calitate ale programelor educaționale și de cercetare, Universitatea din Balamand ocupă locul trei în rândul universităților din Liban și se numără între primele 600 de universități din lume.
Relații strânse cu Facultatea „Justinian Patriarhul”
Revenind la Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin”, trebuie menționat faptul că printre profesorii de teologie arabi, care au activat aici în deceniul 8 al sec. XX, s-au numărat și doctori în teologie ai Institutului Teologic Universitar din București (astăzi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”), ca de exemplu: pr. prof. dr. Paul Nadim Tarazi și prof. dr. Qais Sadiq (în prezent Episcop de Erzurum, Patriarhia Antiohiei).
Bunele relații de colaborare care există între Patriarhia Română și Patriarhia Antiohiei se reflectă și la nivelul școlilor teologice, între Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin” fiind încheiat în 2009 un acord de parteneriat, în baza căruia s-a efectuat schimb de literatură teologică, iar profesori din cele două instituții de învățământ teologic au participat la simpozioane comune. Cel mai recent exemplu îl constituie cel de-al șaselea simpozion al Asociației Internaționale a Dogmatiștilor Ortodocși, organizat în prima decadă a lunii iunie în acest an la Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin” de la Balamand și la care au luat parte profesori de la mai multe facultăți de teologie din Patriarhia Română. La rândul lor, și profesorii de la Balamand, în frunte cu actualul decan, pr. prof. dr. Porphyrios Georgi, participă cu regularitate la conferințe organizate la diferite facultăți de teologie ortodoxă din România.
O etapă următoare o poate constitui schimbul de studenți, în mod special la nivelul programelor masterale. La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București se păstrează tradiția începută în anii 70 ai secolului trecut în privința oferirii de burse de studiu pentru studenții creștini ortodocși din țările Orientului Mijlociu. Actualmente la această facultate studiază doi studenți, unul din Siria și celălalt din Palestina, care, după încheierea programului de licență, vor putea opta pentru unul din cele opt programe masterale, ulterior existând și posibilitatea înscrierii la Școala doctorală „Dumitru Stăniloae” a facultății noastre.
Universitatea din Balamand constituie, prin diversitatea facultăților care își desfășoară activitatea, de la teologie până la medicină, prin calitatea deosebită a procesului de învățământ, prin climatul de bună înțelegere dintre cadrele didactice, studenți și conducere, precum și prin înaltul patronaj al Patriarhiei de Antiohia, un model demn de urmat și de alte universități, care demonstrează elocvent că dialogul dintre culturi și credințe diferite se poate desfășura în mod irenic, că lumina teologiei ortodoxe poate străluci convingător și benefic în orice universitate, aducându-și aportul la edificarea unei societăți umane în care să domnească pacea și buna înțelegere între oameni.