Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
110 ani de la naşterea lui Radu Gyr
În fiecare an, la 2 martie se cuvine să ne amintim de poetul Radu Gyr, care la această dată a văzut lumina zilei la Câmpulung Muscel, în anul 1905.
Este cunoscut mai ales drept un poet al temniţei, pentru faptul că poeziile sale au circulat în închisorile comuniste, unde, de altfel, el însuşi a suferit ani de zile din motive politice. Balsamul adus de versurile sale a făcut ca teroarea şi groaza temniţei să fie mai uşor de îndurat de cei închişi. După eliberarea sa din închisoare, în 1964, Radu Gyr a continuat să scrie, deşi nu a reuşit să mai publice decât foarte puţin, regimul comunist fiindu-i în continuare ostil.
Uriaşa-i operă poetică a văzut lumina tiparului după 1990, când fiica sa Simona şi ginerele Demostene Popa s-au ocupat cu editarea şi reeditarea poemelor.
Nu se poate spune că Radu Gyr nu este cunoscut şi recunoscut în zilele noastre, dar întreaga sa creaţie lirică cere o ediţie critică pe măsură. Ar merita aceasta, deoarece a fost un autor polifonic, abordând nu doar tema carcerală, ci şi poezia pentru copii, de dragoste, religioasă, de război şi baladele, precum şi dramaturgia, fiind, de asemenea, şi autor de articole de presă, cronici de teatru şi eseuri de un extrem rafinament. (Daniela Şontică)