Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Cazurile de West Nile alertează autoritățile locale
Primăriile din Galați și Ploieşti, municipii în care s-au înregistrat cazuri de infectare cu virusul West Nile, au intensificat acțiunile de dezinsecție, informând totodată populația în legătură cu măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se feri de ţânţari.
„Pentru protejarea împotriva infectării cu virusul West Nile, o boală infecţioasă ce se transmite prin înţepătura de ţânţar, se recomandă: purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă; utilizarea de substanţe insecticide în locuinţă/ în jurul locuinţei; dezinsecţie generală”, a transmis Biroul de presă al Primăriei Galaţi, citat de Agerpres.
La Ploieşti, unde s-a înregistrat un deces cauzat de virus, Primăria derulează un program de dezinsecţie, deratizare, dezinfecţie cu patru tratamente, care vor fi efectuate până la 31 august.
21 de cazuri de West Nile au fost confirmate de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până în 24 august, fiind înregistrate trei decese în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Prahova şi încă unul „probabil” în Dolj, informa săptămâna trecută Institutul Naţional de Sănătate Publică. Cazurile au avut următoarea distribuţie în teritoriu: municipiul Bucureşti (5), judeţele Dolj (2), Galaţi (3), Ilfov (3), Iaşi (2), Olt (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (1) şi Tulcea (1). Un caz de infecţie a avut dublă expunere, atât în Bucureşti, cât şi în Tulcea.
Acestora li se adaugă încă un caz confirmat recent la o femeie de 51 de ani din zona Bârlad, anunțat de directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Vlada. (C. Z.)