Cuvintele providențiale auzite de Fericitul Augustin în anul 387 în grădina casei sale din Mediolanum, care l-au trimis la textul Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Romani 13, 12-14: „Noaptea e pe
Franţa, cea mai mare producătoare de energie nucleară din Europa
În momentul de faţă, în lume operează 442 de reactoare. Acestea acoperă aproximativ 16% din producţia mondială de energie electrică. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, dezvoltarea industriei nucleare pentru obţinerea energiei electrice este importantă, având în vedere că termocentralele depind de importurile din Rusia, petrolul este tot mai puţin şi, prin urmare, tot mai scump, hidroenergia nu poate asigura necesarul energetic, iar turbinele eoliene nu sunt recunoscute ca reprezentând o soluţie viabilă nici măcar pentru ţările cu un climat propice dezvoltării unei astfel de surse.
Centralele nucleare asigură, în momentul acesta, 15% din energia consumată în spaţiul comunitar. Uniunea Europeană deţine un total de 145 de unităţi nucleare. Între acestea, Franţa este campioană. Acolo operează 59 de reactoare. În urmă cu trei decenii, guvernul francez a lansat cel mai amplu program nuclear din lume, ca răspuns la criza petrolului din 1973. După 30 de ani, Franţa şi-a redus consumul de combustibil fosil cu peste 10%. În Marea Britanie, însă, operează 23 de reactoare, în Germania - 17, iar în Spania - 24.