În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
110 ani de la nașterea Mariei Tănase
În 25 septembrie s-au împlinit 110 ani de la nașterea Mariei Tănase, considerată cea mai valoroasă voce românească din toate timpurile.
S-a născut la București, în mahalaua Cărămidarilor, într-o familie fără posibilități materiale. A urmat cursurile școlii primare, apoi a trecut în învățământul secundar, dar, din cauza lipsurilor materiale, a abandonat cursurile și a început să muncească într-un birt, unde, din când în când, mai cânta. S-a angajat, apoi, la Teatrul „Cărăbuș”, unde a fost remarcată de Constantin Tănase, iar din 1934 a început să apară pe scenă cu pseudonimul Mary Atanasiu. Potrivit Agerpres, în același an a imprimat prima romanță, intitulată „Mansarda”, la Casa de discuri „Lifa Record”. Au urmat apoi altele, la Casa de discuri „Columbia”, sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauer.
A cunoscut un succes fulminant încă din timpul vieții, făcând turnee în toată țara, dar și în Franța, SUA, Turcia, Bulgaria, Iugoslavia. A fost apreciată de personalități importante ale culturii noastre, precum Dimitrie Gusti, Constantin Brâncuși, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu. A avut un repertoriu impresionant și o voce inegalabilă: cântece din toate regiunile României și din toate categoriile - doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc. A murit la 22 iunie 1963 în urma diagnosticării cu cancer.