În data de 19 noiembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea singurului român laureat Nobel, profesorul și cercetătorul George Emil Palade. Născut la Iași, într-o familie de intelectuali, a urmat
18 iulie 1938, decesul reginei-mamă Maria
Anul 1938 a fost unul nefast pentru România. Se produceau schimbări politice, regele Carol al II-lea instituia regimul autoritar, vecinii României priveau cu tot mai multă insistenţă asupra unor provincii, regina-mamă Maria, care contribuise la reîntregirea neamului, trecea la cele veşnice.
Iată ce nota Dudu Velicu, secretarul patriarhului Miron Cristea, în jurnalul său despre acest moment: "Luni, 18 iulie 1938, la orele 17:38, a murit regina Maria, soţia regelui Ferdinand I. Patriarhul a împărtăşit-o, după ce i s-a spovedit. Apoi, cu două ore înainte de moarte, şi-a pierdut cunoştinţa. Cu un minut, două înainte de a-şi da sfârşitul, doctorul-şef care a îngrijit-o i-a invitat afară din cameră pe: regele Carol II, Mihai marele voievod, fiul său, principesa Elisabeta şi patriarhul Miron. Apoi, imediat ce regina a murit, i-a invitat în cameră. Regele şi cei de faţă au plâns. Regele a plâns mai mult şi a sărutat-o. Regina, contra recomandării medicilor, se înapoiase de la Berlin, ca să moară în ţară". Deşi se născuse în confesiunea anglicană, regina, care contribuise la înfăptuirea Marii Uniri, murise în religia poporului pentru care luptase o viaţă întreagă.