În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
214 ani de la nașterea Mitropolitului Andrei Șaguna
La 20 decembrie 1808 se năștea, la Mișcolț, în Ungaria, în familia negustorului Naum Șaguna, cel care avea să devină Episcopul și, din 1864, Mitropolitul Ardealului Andrei Șaguna. Prin întreaga sa activitate a întărit spiritualitatea ortodoxă din Ardeal, fiind un promotor al culturii și al învățământului românesc. La sfârșitul păstoririi sale, în Arhiepiscopia Sibiului existau aproximativ 800 de școli „poporale”, un gimnaziu de opt clase la Brașov (înființat în 1850), o școală reală-comercială (din 1869) la Brașov, un gimnaziu cu 4 clase la Brad (din 1868).
Sub îndrumarea și la inițiativa sa au fost tipărite 25 de manuale școlare, precum și manuale de uz universitar. A modernizat învățământul teologic și pedagogic, a sprijinit tineri studenți, trimițându-i la specializări în străinătate, cu burse oferite din fondurile fundațiilor pe care le-a creat. A fost fondatorul și primul președinte al „Asociațiunii transilvane pentru literatura română și cultura poporului român” (ASTRA) și fondator, în ianuarie 1853, al celei mai longevive publicații ortodoxe, ziarul „Telegraful Român”, care apare până azi.
A trecut la cele veșnice în 16 iunie 1873, la Sibiu, și a fost înmormântat la Rășinari. În 2011, Sfântul Sinod a hotărât trecerea Mitropolitului Andrei Șaguna în rândul sfinților, având ziua de prăznuire la 30 noiembrie.