În data de 19 noiembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea singurului român laureat Nobel, profesorul și cercetătorul George Emil Palade. Născut la Iași, într-o familie de intelectuali, a urmat
48 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului
În data de 20 septembrie 1974 a fost dat în folosință, oficial, Transfăgărășanul, unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri montane din lume. Construcția a durat cinci ani, a însemnat folosirea unei cantități colosale de materiale de construcție și a presupus un uriaș efort uman.
Cu o lungime de peste 90 de kilometri, situat la a doua cea mai mare altitudine, 2.040 de metri, față de alte drumuri ce străbat Carpații (la cea mai mare altitudine se află Transalpina), traseul a devenit astăzi unul dintre cele mai tranzitate de turiști români, dar și de numeroşi turişti străini. Cele mai cunoscute puncte de atracție turistică de pe această rută sunt barajul şi lacul Vidraru, Bâlea Lac, Bâlea Cascadă, Cumpăna, Valea cu Pești și stațiunea Molivișu.
După cum îi spune și numele, Transfăgărășanul străbate Munții Făgărașului, începând din localitatea Bascov, din județul Argeș, şi încheindu‑se în apropierea localității Cârțișoara, din județul Sibiu.