În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
550 de ani de la nașterea lui Nicolaus Copernic
Nicolaus Copernic a fost matematician, preot, jurist, astronom, astrolog, savant, guvernator, economist, diplomat şi soldat. Astronomia este, însă, domeniul care l-a consacrat, după ce, în anii 1500, a demonstrat că planetele se învârt în jurul Soarelui, o teorie controversată pentru acele vremuri în care oamenii credeau că Pământul este centrul universului.
S-a născut acum 550 de ani, la 19 februarie 1473, în oraşul Torun, aflat acum în Polonia. Provenea dintr-o familie de comercianţi şi înalţi funcţionari de limbă germană. Tatăl său, Niklas, a murit când Nicolaus era mic. Unchiul pe linie maternă, episcopul Lukas Watzenrode, s-a îngrijit ca nepotul său să primească o educaţie la cele mai bune universităţi ale vremii.
A studiat 4 ani la Universitatea din Cracovia, apoi a plecat, în 1496, în Italia, la Bologna, unde a învățat medicina şi dreptul canonic. Preocupat de astronomie şi matematică, obișnuia să facă cercetări asupra cerului împreună cu matematicianul Domenico Maria de Novara, la care locuia. Vrând să perfecţioneze sistemul geocentric al lui Ptolemeu, a observat că o serie de ipoteze nu puteau fi explicate de geocentrism. Ajunge, astfel, să demonstreze că Pământul, împreună cu celelalte planete, se roteşte în jurul Soarelui, fundamentând ştiinţific sistemul heliocentric.
În 1532 a apărut primul manuscris al cărţii „De Revolutionibus Orbium Coelestium” (Despre mişcările de revoluţie ale corpurilor cereşti), care conţinea întreaga teorie despre sistemul solar. A murit la 70 de ani, în 1543, la Frauenburg, oraş la Marea Baltică.