În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
85 de ani de la trecerea în eternitate a reginei Maria
În 18 iulie 1938, la castelul Pelișor din Sinaia, se stingea regina Maria, figura emblematică a României Mari și cel mai strălucit ambasador al culturii și identității românești. A plecat în veșnicie la 62 de ani, lăsând în urmă amintirea unei femei puternice, care a marcat politica și diplomația tânărului stat român. A fost înmormântată pe 24 iulie, la Curtea de Argeș, alături de soțul său, regele Ferdinand I.
Energică, legată profund de poporul român, căreia îi devenise regină, Maria a mers pe front în Primul Război Mondial, a stat la căpătâiul bolnavilor, a cunoscut cel mai bine lipsurile și greutățile armatei, dar și ale populației. În Memoriile sale, Constantin Argetoianu o caracteriza astfel: „O găsim în tranşee printre combatanţi; o găsim în spitale şi în toate posturile sanitare; printre răniţi, printre bolnavi; o găsim de faţă la toate adunările care încercau să facă bine. N-a cunoscut frica de gloanţe sau de bombe, cum n-a cunoscut teama şi scârba de molimă sau nerăbdarea faţă de eforturile aşa des inutile provocate de dorinţa ei de mai bine. Regina Maria a dat astfel dovadă de mai mult patriotism cât ar fi încăput într-un român adevărat”.
„Comandirul”, cum o numeau ofițerii din armatele străine dislocate la Iași, rămâne în istorie ca aceea grație căreia regele Ferdinand nu a semnat niciodată Pacea preliminară de la Buftea (București), fapt ce a făcut posibilă, apoi, întregirea țării.