În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Alexandru Elian, bizantinologul prin excelenţă
A fost un demn urmaş al marelui istoric român Nicolae Iorga. Dacă profesorul Iorga vorbea despre moştenirea bizantină în Ţările Române după căderea Constantinopolului, atunci Elian a fost cel care, prin munca depusă în cercetarea arhivistică şi istorică, a demonstrat legătura culturală şi creştină în spaţiul românesc a civilizaţiei care construise Europa creştină.
A fost cercetătorul care se folosea de izvoarele şi contextul istoric pentru a putea înţelege fenomenele culturale. Iar contribuţiile sale la cercetarea literaturii creştine ortodoxe sunt indispensabile pentru a-i cunoaşte pe un Dosoftei sau un Antim Ivireanu. Arhivist, istoric şi creştin, acesta a fost Alexandru Elian, cel care, prin prelegerile sale şi vreme de 20 de ani, a susţinut de la Catedra Teologiei de la Bucureşti temelia bizantină a creştinătăţii româneşti.