În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Automatul cu bani
Bancomatul sau automatul bancar este un aparat electronic ce permite oamenilor să efectueze singuri diferite tranzacţii, fără a mai apela la funcționarii băncii. Se mai numeşte ATM, acronim ce provine din denumirea engleză „Automated Teller Machine”. Este folosit pentru retragerea de bani, efectuarea de plăţi, obţinerea de informaţii despre situaţia contului, schimbarea PIN-ului etc.
Primul astfel de aparat a fost instalat în nordul Londrei, în ziua de 27 iunie 1967. El deservea clienţii băncii Barclays. Prima persoană care l-a folosit a fost actorul englez de comedie Reg Varney.
Inventat de o echipă de ingineri coordonaţi de britanicul de origine indiană John Shephard-Baron, primul bancomat funcționa nu pe bază de card, ci primea cecuri imprimate cu o substanţă specială, pe baza unui cod PIN de 6 cifre. Bancomatul ce utiliza carduri a apărut în 1968.
Din anul 1990, bancomatele au început să se modernizeze rapid, odată cu popularitatea crescândă a cardurilor bancare şi apariţia ecranelor touchscreen.
Conform Asociaţiei Industriei ATM-urilor, în 2015, în lume erau peste 3,5 milioane de bancomate.
Din datele BNR rezultă că, în 2020, în România existau aproape 20.000 de bancomate, adică, în medie, un ATM la 1.837 de locuitori. Bancomatele din Bucureşti reprezentau 17,8% din total.
În prezent, numărul ATM- urilor este în scădere, fapt cauzat de creșterea plăților direct cu cardul bancar și nevoia tot mai mică de bani cash.