În data de 19 noiembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea singurului român laureat Nobel, profesorul și cercetătorul George Emil Palade. Născut la Iași, într-o familie de intelectuali, a urmat
Castelul german care l-a inspirat pe Disney
Una dintre cele mai importante atracţii turistice din Europa, cu aproximativ 1,3 milioane de vizitatori anual, este castelul Neuschwanstein din Germania, situat în sud-estul Bavariei. Datorită formei sale deosebite, a servit ca inspiraţie studiourilor Walt Disney care au modelat după el castelul Frumoasei din Pădurea Adormită ce poate fi admirat în Disneyland, potrivit www-neuschwanstein-de.
Neuschwanstein a fost proiectul de suflet al regelui Ludwig al II-lea al Bavariei, a fost gândit ca un loc unde acesta să se poată retrage, dar şi ca un tribut adus compozitorului Richard Wagner. Ludwig s-a identificat pe când era încă băiat cu Lohengrin, un cavaler misterios din mitologia germană, căruia Wagner i-a dedicat o operă romantică în 1850. Picturile murale din castel descriu legendele care l-au inspirat pe compozitor precum: viaţa lui Parsifal - în Sala cântăreţilor; Tannhäuser sau Lohengrin - în marele salon.
Ridicarea castelului a început prin 1864, pe ruinele a două castele mai mici, dar piatra de temelie a Neuschwanstein a fost pusă la 5 septembrie 1869. Structura sa este alcătuită din mai multe clădiri întinse de-a lungul a 150 de metri şi ornate cu numeroase turnuri, turnuleţe, balcoane şi sculpturi.
A fost terminat în 1880, iar regele Ludwig al II-lea s-a mutat în 1884 şi a locuit aici câţiva ani. În prezent, castelul este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din regiune, deși în 2017 au început lucrări ample de restaurare a operelor de artă şi a încăperilor şi anexelor. Reabilitările urmează să fie finalizate în primăvara anului 2024.