În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Cea mai cunoscută construcţie înclinată din lume
Turnul înclinat din Pisa (în limba italiană, „Torre pendente di Pisa”) este principala atracţie turistică a oraşului italian omonim. Este situat în Piazza del Duomo (Piaţa Catedralei), perimetru cunoscut şi sub denumirea de Piazza dei Miracoli (Piaţa Miracolelor). Monumentul medieval de formă cilindrică este, de fapt, clopotniţa Catedralei din Pisa.
Ca vechime, turnul este al treilea după Catedrala din Pisa şi Baptisteriu, toate situate în Piaţa Catedralei. Construit între anii 1173 și 1372 din marmură albă de Carrara, var şi pietre de granit, turnul are o înălţime de 58,36 metri şi o greutate de 14.453 tone, cu un diametru al bazei de 15 metri. Accesul până în vârf se realizează pe cele 273 de trepte.
În vârful turnului, se găsesc şapte clopote, câte unul pentru fiecare notă muzicală. Din precauţie, pot fi auzite doar la prânz, la ora 12:00, precum şi înaintea slujbelor religioase. Cu tot cu camera clopotelor, turnul are opt etaje, înconjurate de 207 coloane.
Împreună cu Piaţa Miracolelor, turnul a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1987, arată whc.unesco.org. Din cauza structurii geologice a solului, compus din argilă şi nisip, precum şi a fundaţiei de doar trei metri adâncime, turnul a început să se încline încă din anul 1178. Paradoxal, structura solului a ajutat turnul să supravieţuiască celor patru cutremure majore care au avut loc în zonă, începând cu anul 1280.
Între 1990 și 2001, guvernul italian a decis închiderea accesului publicului în turn în vederea realizării unor lucrări de consolidare şi de reducere a înclinării. Dacă în anul 1991 înclinaţia turnului era de 5,5 grade, în 2001 aceasta măsura 3,97 grade. În noiembrie 2018, grupul de supraveghere, înfiinţat pentru a monitoriza evoluţia lucrărilor de restaurare, a confirmat că, după 17 ani de observaţie, „Turnul din Pisa este stabil şi înclinarea sa a scăzut uşor”.