În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Codex Aureus a intrat în patrimoniul UNESCO
Cel mai cunoscut şi important manuscris medieval occidental aflat în România, Codex Aureus, păstrat în filiala din Alba Iulia a Bibliotecii Naționale a României, a fost înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO.
Manuscrisul, cunoscut sub numele de Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorch, reprezintă jumătatea unui tetraevangheliar latin pe pergament, realizat la comanda lui Carol cel Mare, probabil la Schola Palatina din Aachen, în anul 810. Cealaltă jumătate, Evangheliile după Luca şi Ioan, se află la Vatican.
Tot la Roma se găseşte una dintre coperte, cea de-a doua fiind la un muzeu din Londra. Parte din colecția Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, Codex Aureus a fost inclus acum în fondul „Memoria lumii”, după cum au declarat reprezentanţii Bibliotecii Naţionale a României.
Manuscrisul, scris integral cu cerneală de aur, prezintă o calitate excepţională a ornamentării: 202 pagini decorate cu frize policrome, 12 pagini de canoane biblice ilustrate, 3 tablouri în plină pagină, dintre care două reprezentând portretele evangheliştilor Matei şi Marcu, un frontispiciu miniat şi alte două pagini cu scriere ornamentală. Acesta poate fi răsfoit digital pe site-ul Bibliotecii Naționale a României.