Nimic din înfăptuirile acestui popor nu s-a făcut fără sudoare și fără sânge. Astfel și-au păstrat Țările Române neatârnarea, astfel s-a clădit Marea Unire din 1 Decembrie 1918, astfel s-a dus lupta
Colecția de Istorie a Farmaciei la Cluj
Cea mai veche farmacie din Cluj, „La Sfântul Gherghe”, datată documentar din 1573, găzduiește o colecție despre istoria farmaciei, la originea căreia se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean, colecţie îmbogățită de-a lungul timpului cu alte donații valoroase ce ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor 16-19.
Se poate vedea, astfel, o hartă cu toate firmele farmaciilor atestate în Transilvania, la sfârșitul secolului 15 şi până în secolul 18, dar şi bustul profesorului V.L. Bologa (1892-1971), șeful Catedrei de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj. Profesorul Bologa a fondat în 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, situat în această veche farmacie a Clujului, primind ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, potrivit mnit.ro.
Structura farmaciei medievale transilvănene este similară cu cea existentă în alte țări ale Europei acelor timpuri. Avea o oficină (încăpere în care se vindeau medicamentele), o cameră a materialelor (destinată depozitării materiilor prime folosite pentru producerea medicamentelor) şi un laborator unde se produceau medicamente, prin diferite tehnologii. Farmaciștii se inspirau din diferite farmacopei și cărți vechi în care era trecută, în cele mai mici detalii, tehnica de realizare a fiecărui produs farmaceutic, se arată în sursa citată.