În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Cum a apărut Amnesty International
Organizația Amnesty International (AI) a fost fondată la Londra, în iulie 1961, la o reuniune a militanţilor pentru respectarea drepturilor omului din Belgia, Marea Britanie, Germania, Irlanda, Elveţia şi SUA care au hotărât „înfiinţarea unei mişcări internaţionale permanente care să lupte pentru libertatea de opinie şi cea religioasă”.
Inițiativa a avut la bază articolul „The Forgotten Prisoners” (Prizonierii uitați), apărut în „The Observer”, scris de avocatul englez Peter Benenson, după ce doi studenţi portughezi au fost condamnaţi la 7 ani de închisoare pentru că au închinat un pahar pentru libertate în timpul regimului condus de Oliveira Salazar. Articolul solicita jurnaliştilor să declanşeze o campanie care să atragă atenția asupra încălcărilor dreptului la opinie și la libertate religioasă.
Cotidianul „The Observer” a reacționat și a început campania intitulată „Apel pentru Amnistiere 1961”, cerând comunităţii internaţionale să protesteze împotriva închiderii oamenilor pentru convingeri politice sau religioase. În mai puţin de o lună, mai mult de o mie de cititori ai ziarului au trimis scrisori de susţinere a studenţilor portughezi, oferind soluţii reale pentru cei doi, dar şi aducând în discuţie alte exemple de prizonieri ai conştiinţei.
În prezent, Amnesty International, cu sediul la Londra, numără peste 10 milioane de membri și susținători, cu birouri regionale în Africa, Asia-Pacific, Europa Centrală şi de Est, America Latină şi Orientul Mijlociu. În 1977 a primit premiul Nobel pentru Pace.