În data de 19 noiembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea singurului român laureat Nobel, profesorul și cercetătorul George Emil Palade. Născut la Iași, într-o familie de intelectuali, a urmat
Garda Elveţiană - cea mai veche și mai mică gardă a lumii
De aproape jumătate de mileniu, anual, la data de 6 mai, în semn de omagiu față de cei 147 de soldați care și-au dat viața în această zi, la 1527, pentru a-l apăra pe papa Clement al VII-lea, la Vatican are loc o ceremonie specială: depunerea jurământului de către noii membri ai Gărzii Elvețiene. Îmbrăcați cu tradiționalele uniforme în albastru, galben și roșu, cu halebarda în mâini şi cu celebrele coifuri cu pene roşii pe cap, 36 de noi soldați au intrat, săptămâna trecută, pentru o perioadă de 26 de luni, în celebrul corp militar, relatează AFP.
Pentru a face parte din cea mai veche și cea mai mică gardă armată a lumii - înfiinţată în 1506 de papa Iulius al II-lea şi alcătuită în total din doar 135 de bărbaţi -, componenţii trebuie să fie elveţieni, de religie romano-catolică, celibatari, cu vârste între 19 şi 30 de ani şi cu înălţimea de cel puţin 1,74 m. În perioada în care servesc în Garda Elvețiană, militarii primesc cetăţenia statului Vatican și nu au voie să doarmă în afara graniţelor lui. Sunt scutiţi de taxe şi de plata locuinţei, primind o soldă lunară de 1.200 de euro.
Pregătirea membrilor gărzii include exerciţii de tir și de arte marţiale, perfecţionarea metodelor de luptă neînarmată ori cu arme mici şi tactici specifice gărzilor de corp. La ceremonii, ţinuta soldaţilor include sulițe, săbii şi halebarde. În prezent, Garda Elveţiană se ocupă de siguranţa papei şi a Statului Vatican și menține ordinea în timpul slujbelor religioase.