În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Ion I. Cantacuzino, un cineast din perioada interbelică
„Întâlniri cu cinematograful” este titlul unei cărţi semnate de doctorul și cineastul Ion Cantacuzino, fiul actriței Maria Filotti și al inginerului Ion Cantacuzino, în care autorul relatează două vizite în studiouri de film europene. Prima era în 1922 și se petrecea la Berlin, pe platourile firmei UFA, la invitaţia lui Ernst Stern, născut în România, unul dintre principalii scenografi ai studioului amintit. Ion Cantacuzino povestește: „Stern ne-a spus că lucrează la un film cu Pola Negri, intitulat Die Flamme, și ne-a invitat să participăm la luările de vederi. (…) Îmi închipuisem a vedea o mulțime de reflectoare și o armată de tehnicieni. Dar în studioul de la Zoo nu se mai turnau scene de mare montare, iar scena la care asistam se întâmpla să fie foarte restrânsă, cu o scară pe care Pola Negri, plină de temperament, o urca, certându-se cu cineva”.
După 10 ani, cineastul român a vizitat studioul „Paramount” de la Paris, unde fusese invitat, alături de mama sa, de Elvira Popescu. „Acum era vorba despre un studio de filme sonore. Și anii care trecuseră de la primul meu contact cu o fabrică de filme aduseseră schimbări. Capitonajul zidurilor pentru sonorizare schimbase complet înfățișarea platoului, înțesat de tehnicieni, ce se mișcau într-o pădure de aparate și reflectoare”, povesteşte cineastul.
Ion I. Cantacuzino a trăit între anii 1908 şi 1975 şi a fost de formație medic psihiatru. A activat cu mult talent și în domeniul cinematografiei, regizând filme documentare și artistice şi contribuind astfel la dezvoltarea artei cinematografice românești, aflată la începuturile ei. Între filmele realizate de el amintim: „Castelul Peleș” (1941), „Datini din străbuni” (1942), „Războiul nostru sfânt” (1942), „Evoluția şi misiunea poporului român: din cartea vieții neamului românesc/ Noi” (1942). A fost şi producătorul filmului „O noapte furtunoasă” (1943), după I.L. Caragiale, scenariul și regia Jean Georgescu.