În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Iunie 1935: Vizita mitropolitului Maximos de Chalcedon în România
Târnosirea bisericii-catedrale din Bălţi ridicată prin purtarea de grijă a episcopului Visarion Puiu al Hotinului este un eveniment mai puţin cunoscut în istoria bisericească românească. Sfinţirea unei astfel de biserici construite aproape de frontiera României cu Uniunea Sovietică reprezenta un moment important, mai ales că la solemnităţi a participat o delegaţie a Patriarhiei Ecumenice, în frunte cu mitropolitul Maximos de Chalcedon.
La slujba de sfinţire a catedralei, din 5 iunie 1935, a fost prezent inclusiv regele Carol al II-lea, care a acordat distincţii importante oficialilor greci. De asemenea, reprezentanţii celor două Biserici-surori au avut discuţii pe tema prozelitismului catolic în spaţiul ortodox. Călătoria reprezentantului Patriarhiei Ecumenice s-a încheiat cu o vizită la câteva mănăstiri din Moldova, unde a fost însoţit de mitropolitul Nicodim al Moldovei, cei doi mergând la Neamţ, Agapia şi Văratec. Întâlnirea celor doi mitropoliţi a căpătat o semnificaţie aparte în istorie, deoarece a fost întâlnirea a doi viitori patriarhi. În 1939, mitropolitul Nicodim era ales patriarh al României, iar şapte ani mai târziu, mitropolitul Maximos ajungea pe tronul Patriarhiei Ecumenice. Ulterior, anul 1948 i-a unit pe cei doi patriarhi când au trecut în veşnicie.