În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
La comemorarea lui Gala Galaction
Anul acesta se comemorează o jumătate de secol de la trecerea în veşnicie a celui care a fost Gala Galaction, slujitorul altarului şi al condeiului deopotrivă.
A fost slujitorul altarului strămoşesc şi al teologiei româneşti, prin cercetarea şi traducerea Sfintei Scripturi. A fost slujitorul condeiului prin opera literară de excepţie pe care a scris-o, dar şi omul dialogului. Gala Galaction a fost cel care a înţeles că pentru pacea socială este nevoie de dialogul interconfesional, de a-l accepta pe celălalt, de altă confesiune, fără a abdica de la convingerile sale religioase. De aceea a fost considerat, de unii mai categorici, ca fiind omul compromisului în relaţiile cu romano-catolicii, evreii şi socialiştii. De altfel, aceştia din urmă l-au considerat chiar un reper, pe care l-au cultivat şi utilizat în perioada postbelică. A fost poate unul dintre cei mai respectaţi preoţi în perioada comunistă, cel mai publicat şi cel mai necenzurat. Cu toate acestea, Gala Galaction rămâne unul dintre pilonii de referinţă ai Teologiei româneşti şi ai literaturii universale deopotrivă.