În data de 19 noiembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea singurului român laureat Nobel, profesorul și cercetătorul George Emil Palade. Născut la Iași, într-o familie de intelectuali, a urmat
Mașina zburătoare a fraților Wright
Primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, realizat de fraţii Orville şi Wilbur Wright, a avut loc la 17 decembrie 1903, în Kitty Hawk, statul american Carolina de Nord.
Proprietari ai unui atelier de reparat biciclete din Dayton, Ohio, inventivi şi pasionaţi de zbor, cei doi fraţi s-au înscris în cursa pentru primul zbor uman cu un aparat mai greu decât aerul. După ce au construit un tunel aerodinamic, în care au testat peste 200 de modele de aripi şi structuri aerodinamice, fraţii Wright au ales să construiască un biplan propulsat de un motor de 12 cai-putere şi dotat cu sisteme de control al zborului, botezat Flyer.
La sfatul meteorologilor, au ales ca loc de testare a aparatului zona Kitty Hawk, din Carolina de Nord, o regiune cu puternici curenţi atmosferici. Prima încercare, la 14 decembrie, a fost un eşec. Trei zile mai târziu, în prezenţa a cinci martori, Orville Wright a efectuat primul zbor, de aproximativ 40 de metri, în 12 secunde. În total, cei doi fraţi au efectuat, la 17 decembrie 1903, cinci zboruri consecutive, ultimul, al lui Wilbur, de aproape 300 de metri, în 59 de secunde. „Maşina zburătoare”, aşa cum a fost denumită la vremea aceea, a fost brevetată ca invenție în 22 mai 1906.
Între 1908 şi 1909, cei doi fraţi au făcut demonstraţii în Europa, iar, în 1909, au înconjurat în zbor Statuia Libertăţii din New York. Ulterior, ei au fondat compania Wright, care a produs avioane în următoarele decenii. Flyer este expus în prestigiosul National Air and Space Museum din Washington D.C.