În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Memoria Bisericii în imagini: Episcopul Iosif Gafton al Râmnicului şi Argeşului
Era originar din ţinutul Galaţiului, din Valea Mărului, născut în 1896 şi botezat cu numele de Ioan. A urmat Seminarul Teologic de la Galaţi, apoi Facultatea de Teologie din Bucureşti.
După absolvire, timp de zece ani a slujit la parohia Rotari, jud. Prahova, apoi din 1935 a fost preot la Biserica Sfânta Ecaterina din Bucureşti. Aici, preotul Ioan Gafton a iniţiat şi susţinut o importantă activitatea catehetică şi misionară, fiind remarcat de Patriarhul Nicodim Munteanu. Experienţa acumulată şi prestigiul de care se bucura l-au recomandat pentru funcţii administrative bisericeşti. Patriarhul l-a numit consilier referent la Arhiepiscopia Bucureştilor, pentru ca, în 1942, după ce rămăsese văduv, să-l cheme în treapta arhieriei ca vicar patriarhal. Doi ani mai târziu, ierarhul Iosif era ales Episcop al Argeşului. În 1945 a fost la Moscova, la festivităţile de alegere a Patriarhului Alexei al Rusiei. Patriarhul Nicodim a ţinut foarte mult la el, sperând să-i urmeze în funcţia de patriarh. În perioada octombrie 1947 - februarie 1948, Episcopul Iosif a girat treburile Patriarhiei. Din 1949 a fost episcop al Eparhiei Râmnicului şi Argeşului, cu sediul la Râmnicu-Vâlcea. A depus eforturi pentru refacerea şi menţinerea activităţii duhovniceşti din mănăstiri şi valorificarea patrimoniului cultural-bisericesc. La 9 iunie 1984 a trecut la cele veşnice.