În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Memoria Bisericii în imagini: La Vovidenia Neamţului
Mănăstirea Vovidenia din judeţul Neamţ este una din cele care formează salba ce străjuieşte marea lavră a Neamţului. A fost ridicată pe locul alteia mai vechi, din lemn, dăruită credincioşilor din satul Vânători, din apropiere. Noua construcţie din zid, ridicată în stil treflat cu patru turle în jurul celei de pe naos, într-un stil apropiat celui specific rusesc de sec. al XIX-lea, a fost sfinţită la 28 septembrie 1857. Catapeteasma şi amvonul provin de la vechea biserică din lemn, ridicată în 1749 de episcopul Ioanichie al Romanului.
Aşezământul are numele după cel al hramului „Vovidenia“, adică Intrarea Maicii Domnului în Biserică, care se prăznuieşte pe 21 noiembrie. Este un hram care vorbeşte despre evlavia pe care credincioşii Moldovei o au pentru Maica lui Dumnezeu.
În apropierea acestui lăcaş se află casa ridicată în 1937 de mitropolitul Visarion Puiu al Bucovinei, ca loc de odihnă şi reculegere. Nu a apucat decât prea puţin să locuiască aici, deoarece schimbarea regimului politic, care se prefigura în 1944, l-a determinat pe fostul mitropolit să meargă în exil. Frumoasa casă de la Vovidenia avea însă să fie locuită de scriitorul Şoimăreştilor şi al Jderilor: Mihail Sadoveanu.