În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Misteriosul împărat Sponsian al Daciei
O monedă antică de aur reprezintă dovada că împăratul roman Sponsian din secolul al III‑lea, nerecunoscut de istorici şi considerat un personaj fictiv, a existat cu adevărat. Moneda face parte dintr‑un tezaur descoperit în Transilvania, în 1713, și a stat închisă într‑un dulap dintr‑un muzeu din Scoţia, fiind considerată un fals, scrie BBC.
Acum, cercetătorii susţin că urmele de zgârieturi vizibile la microscop pe monedă demonstrează că aceasta era în circulaţie, în urmă cu 2.000 de ani. „Ceea ce am găsit este un împărat. El a fost un personaj considerat fals, nerecunoscut de experţi. Însă noi credem că el a fost real şi că a avut un rol în istorie”, a declarat profesorul Paul Pearson de la University College din Londra, căruia i se datorează cercetarea cu aparate performante a monedei.
Cercetătorii trebuie să răspundă acum la întrebarea: Cine a fost Sponsian? O variantă luată în calcul este cea potrivit căreia a fost un comandant militar nevoit să se autoîncoroneze împărat al Daciei, în jurul anilor 260‑270, perioadă în care provincia era izolată de restul Imperiului Roman.
Descoperirea prezintă un interes deosebit, potrivit managerului interimar al Muzeului Brukenthal din Sibiu, Alexandru Constantin Chituţă. „Pentru istoria Transilvaniei şi în special a României, dar şi pentru istoria Europei în general, dacă aceste rezultate sunt acceptate de comunitatea ştiinţifică, ele vor însemna adăugarea unei alte figuri istorice importante la istoria noastră”, a spus el.
Se cunosc patru monede cu imaginea lui Sponsian, toate provenind aparent din tezaurul din 1713. Una este la muzeul din Glasgow, alta la Muzeul Brukenthal, iar celelalte în colecții particulare.