În 24 octombrie 2024, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi vernisată expoziția de fotografie „Generații de muzeografi-fotografi în serviciul societății. Omagiu Muzeului la 135 de
Părintele Alexie Bârcă, slujitorul mult-încercat
S-a născut la 6 februarie 1901, într-o familie de preoţi de peste şase generaţii, în Corestăuţii Hotinului. După şcoala primară, a urmat Liceul "B.P. Hasdeu" din Chişinău, apoi a început cursurile Facultăţii de Matematică din Cernăuţi.
Însă chemarea slujirii credinţei strămoşeşti a fost mai puternică, determinându-l să urmeze Teologia în capitala Bucovinei şi obţinând licenţa cu o teză despre etica personajelor lui Tolstoi şi Dostoievski. După ce timp de şase ani fusese cântăreţ la biserica din satul natal, în 1929 a fost hirotonit pe seama Parohiei Bagrăneşti-Soroca, iar din 1936 a slujit la Răşcani-Bălţi. La cedarea Basarabiei în 1940, a cunoscut refugiul în România, timp de un an de zile slujind la Sibişeni-Alba. După eliberarea Basarabiei, părintele Alexie a revenit la parohia sa, însă numai până în 1944. Împreună cu familia s-a refugiat, din nou, la Păuşeşti-Măglaşi din jud. Vâlcea, după care, din decembrie acelaşi an, a ocupat postul de bibliotecar la Patriarhia Română şi de preot misionar la câteva fabrici bucureştene. De la 1 septembrie 1949 şi până la trecerea la cele veşnice, din august 1986, părintele Alexie a slujit cu devotament la Bisericuţa Bucur din Capitală.