În 24 octombrie 2024, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi vernisată expoziția de fotografie „Generații de muzeografi-fotografi în serviciul societății. Omagiu Muzeului la 135 de
Părintele Matei Partenie din Corunca Mureșului sub persecuția comunistă
S-a născut la 4 octombrie 1878 în familia preotului Teodor Matei din Moșuni, dar care slujea la Corunca, județul Mureș. A urmat școala primară din Niraj (1888-1890), apoi pe cea romano-catolică din Târgu Mureș. Tot la Târgu Mureș a urmat Gimnaziul romano-catolic (1892-1897), apoi Institutul Teologic de la Sibiu (1898-1901). În 1901 a primit darul preoției pe seama Parohiei Corunca, slujind astfel alături de tatăl său. În 1912 ridică o nouă biserică în Corunca, cu hramul „Sfântul Gheorghe”. Casa parohială o va construi în 1936. Alături de slujirea Altarului, ca învățător părintele Matei a dovedit o slujire consecventă și responsabilă la catedră. De asemenea, el a fost printre cei care au construit o nouă clădire a școlii primare confesionale, inaugurată în anul 1919. A dus o intensă activitate pastoral-misionară, după cum se poate vedea în periodicele bisericești ale vremii.
În plan politic, părintele Matei s-a evidențiat în lupta pentru unire și afirmarea identității românești în Ardeal. În 1918 se înscrie în partidul condus de Iuliu Maniu. Ulterior îl găsim alături de activiștii din Mișcarea Legionară, între aceștia numărându-se inclusiv fiul său, Coriolan Matei. Documentele de arhivă la care am avut acces nu reflectă date concrete privind vreo activitate în Mișcarea Legionară a părintelui Matei. Ca mulți alți clerici din vremea sa, va fi fost atras de mesajul naționalist al Legiunii, care proclama o Românie creștină. Din lectura documentelor de arhivă, mai aflăm că în septembrie 1939 părintele Matei a fost arestat de Jandarmerie alături de copiii săi și ginerele său timp de patru zile, pentru a-l denunța pe fiul său, student la Cluj. În timpul ocupației horthyste a rămas în Ardealul rupt de țară.
În 1949, fiul său a fost arestat și trimis în colonie de muncă la canal pe o perioadă de timp prelungită succesiv prin decizie administrativă. Din acest motiv, documentele Securității reflectă starea sufletească a părintelui Matei, anume că trăia retras și preocupându-se strict de slujirea preoțească. În această perioadă, alături de parohia de la Corunca, părintele Matei administra bisericile din apropiere de la Moșuni, Veța, Șardu Nirajului, Ogari și Sânișor. La 15 aprilie 1952, părintele a fost arestat și trimis în ancheta Securității din Târgu Mureș. După o anchetă sumară, în care a fost acuzat de participare la conducerea Mișcării Legionare, a primit o decizie administrativă de 24 luni în colonie de muncă. A cunoscut Penitenciarul din Târgu Mureș (din iunie 1952) și centrele de triere de la Rahova (iulie 1952) și Văcărești. La 7 august 1953 a fost eliberat din centrul de triere Rahova.