S-au împlinit zilele acestea 105 ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon, care, dincolo de semnificațiile sale pentru România, ne-a readus în memoria afectivă Primul Război Mondial, jertfele uriașe pe
Penny Black, primul timbru poștal din istorie
Tipărirea primului timbru poştal din istorie, la 1 mai 1840, a revoluţionat comunicaţiile. Avea inscripţionat portretul din profil al reginei Victoria (1819-1901) pe fundal negru şi valora un penny, de unde şi denumirea de „Penny Black”. A intrat în circulaţie la 6 mai 1840. Ideea timbrului i se datorează inventatorului Sir Rowland Hill care, în 1837, a propus o modalitate de a simplifica serviciile poştale, arată bbc.com. El a gândit atât un timbru cu adeziv, în special pentru trimiterea coletelor, cât şi un plic pre-plătit, folosit pentru scrisori.
Penny Black avea dimensiuni de aproximativ 19x22 milimetri şi a fost folosit doar un an, pentru că, din cauza culorii preponderent închise, nu se distingeau urmele ştampilei, ceea ce permitea refolosirea timbrului. În februarie 1841, a fost emis un alt timbru, cu aceeaşi imagine, dar pe un fundal roşu, intitulat „Penny Red”. În total, au existat 68.808.000 de timbre Penny Black, tipărite pe 286.700 de coli. Singurele coli intacte care s-au păstrat pot fi admirate la Muzeul Britanic al Poştei, înfiinţat la Londra, în 2004. Brazilia a fost a doua ţară din lume care a tipărit timbre, începând cu 1843.