În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Preotul Mircea Fodorean sub persecuţia comunistă
S-a născut la 27 iunie 1905, în familia preotului Ioan Fodorean din localitatea Galaţi (azi în oraşul Zlatna), judeţul Alba. Tatăl său era un preot cu prestigiu în mediul religios din Alba, ca protopop de Abrud şi chiar senator al Partidului Naţional Ţărănesc în Parlamentul României. Între 1924 şi 1928, tânărul Fodorean a urmat cursurile Academiei Teologice din Cluj, iar la 15 aprilie 1928 a primit darul preoţiei pe seama Parohiei Bucerdea Vinoasă, judeţul Alba. Aici a slujit până în anul 1941, când s-a transferat la Parohia Maieri din oraşul Alba Iulia. Pentru că era bine văzut de credincioşi şi cunoscut cu intensă activitate politică ţărănistă, după instaurarea regimului comunist, părintele Fodorean a intrat în vizorul organelor de Securitate. Mai mult, după încheierea formală a procesului de revenire a credincioşilor greco-catolici la Ortodoxie, în 1949 a fost numit protopop de Alba de către Mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan, deşi Ministerul Cultelor numise un alt preot, fost greco-catolic şi „care depusese cea mai multă muncă pentru unificarea Bisericii Greco-catolice cu cea Ortodoxă“. La intervenţia şefului Direcţiei Regionale de Securitate Sibiu, colonelul Gheorghe Crăciun, părintele Fodorean a fost revocat din funcţia de protopop. Acesta se pare că a fost motivul declanşării urmăririi informative a Securităţii împotriva părintelui Fodorean. La puţin timp, Securitatea era informată că părintele Fodorean, împreună cu soţia, la domiciliu, face repetiţii cu corul bisericii, ai cărui membri sunt şi foşti membri PNŢ şi că „ascultă posturi de radio imperialiste“.
A urmat inevitabilul. În noaptea de 15 spre 16 august 1952, părintele a fost arestat şi trimis în arestul Direcţiei Regionale de Securitate din Deva. În ancheta din 3 septembrie era inculpat din cauza activităţii sale politice din perioada 1944-1947, când ocupase postul de membru în Comitetul judeţean Alba al PNŢ, şi că îşi continuă „activitatea duşmănoasă împotriva proletariatului prin ascultarea postului de radio Londra şi lansarea de zvonuri tendenţioase“. Pentru aceste culpe, părintele Fodorean a primit o detenţie administrativă de 60 de luni colonie de muncă. Totuşi, pe motiv că probatoriul din anchetă era sumar, printr-o decizie a Comisiei centrale a Ministerului Afacerilor Interne din 27 iunie 1953, s-a decis eliberarea părintelui. Părintele Mircea Fodorean a fost eliberat la 11 august 1953 din Centrul de Triere Bucureşti.