În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Prima călătorie pe mare în jurul Africii
Acum 525 de ani, în iulie 1497, navigatorul portughez Vasco da Gama (1460-1524) începea prima călătorie pe mare din Europa spre India, înconjurând Africa. Însărcinat de Manuel, regele Portugaliei, să ajungă în India pe cale maritimă, Vasco da Gama a pornit din Lisabona cu patru nave. Echipajul flotei însuma 150- 170 de oameni, sub comanda celor mai buni căpitani şi cârmaci portughezi, cu experienţă de navigare pe Oceanul Pacific.
La 4 noiembrie 1497, a ocolit Capul Bunei Speranţe (punct atins pentru prima dată în 1488 de navigatorul portughez Bartolomeo Diaz), ancorând la Malindi, pe coasta estică a Africii, potrivit www.history.com. Cu ajutorul comercianţilor din port, Vasco da Gama şi-a direcţionat cursul spre Est, iar la 20 mai 1498, a ajuns în Callcuta (Calicut), India. Era pentru prima dată când o corabie europeană atingea coasta Indiei, înconjurînd Africa pe mare. Oraşul Calicut era socotit, cel puţin de negustorii arabi şi indieni, al cincilea port al lumii şi era capitala unui principat ce se întindea de-a lungul coastei de vest a Indiei.
Din cauza ostilităţii comercianţilor musulmani, navigatorul nu a putut stabili aici o bază portugheză comercială şi s-a întors în țară, în 1499. În total, prima călătorie a lui Vasco da Gama a acoperit circa 38.000 km, în aproape doi ani. Doar 54 dintre cei 170 de membri inţiali ai echipajului au supravieţuit. În 1502, da Gama a fost denumit de rege „Amiral al Mărilor Indiei”, titlul fiind o replică portugheză la numirea lui Cristofor Columb ca „Amiral al mărilor şi oceanelor” de curtea regală spaniolă.