În data de 19 noiembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea singurului român laureat Nobel, profesorul și cercetătorul George Emil Palade. Născut la Iași, într-o familie de intelectuali, a urmat
Principalele evenimente din luna iulie 1919
1 iulie - Pentru a se înființa la Cluj universitatea românească, pe lângă Consiliul Dirigent al Transilvaniei, a fost creată și o comisie alcătuită din 20 de profesori universitari cu atribuții de a propune catedre și numiri de profesori universitari.
2 iulie - La Putna, cu ocazia comemorării a 415 ani de la moartea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, are loc o ceremonie religioasă în prezența unor membri ai guvernului României Mari. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Basarabiei Gurie Grosu.
3 iulie - Invalizii de război, puternic afectați de situația grea a țării și de condițiile lor precare de trai, se duc la palatal regal și cer o audiență la rege.
9 iulie - La București se deschide, în prezența suveranilor, a membrilor guvernului și ai misiunilor militare aliate, „Expoziția militară a războiului 1916-1919”. Exponatele sunt capturi de război de la trupele germane, echipamente militare, dar și fotografii inedite ale frontului românesc din 1917; după câteva luni petrecute în capitala Franței, primul-ministru al României, Ion I.C. Brătianu, se întoarce la București și convoacă o ședință de guvern unde expune situația țării în plan internațional și motivele pentru care are mari obiecții față de semnarea tratatelor de pace.
11 iulie - Regina Maria face o călătorie la Mărășești, oprindu-se în drumul său prin orașele și așezările cele mai afectate de război.
14 iulie - Ziua Franței este sărbătorită cu fast la Paris, dar și la București, unde orașul a fost pavoazat cu drapele franceze, a fost organizată și o ceremonie religioasă la cimitirul Bellu, la mormintele soldaților francezi căzuți în Marele Război pe teritoriul țării noastre, apoi a urmat o altă ceremonie la sediul Consulatului Franței la București. Au participat primul-ministru Ion I.C. Brătianu și generalul Prezan; la Iași, începe Congresul Învățătorilor din România.
19 iulie - Generalul Eremia Grigorescu, eroul de la Mărășești, se stinge din viață. S-au organizat funeralii naționale, iar trupul său a fost depus, conform dorinței exprimate din timpul vieții, la Mărășești, lângă soldații eroi căzuți sub comanda sa în marea confruntare din vara anului 1917.
20 iulie - Armata română este angajată în lupte cu armata bolșevică maghiară, care inițiază o puternică ofensivă pe Tisa, respinsă de armata noastră. Întreaga operațiune se va încheia cu ocuparea Budapestei de către români.
23 iulie - În toată țara au loc proteste față de intenția aliaților de a împărți Banatul între România și Serbia. Astfel de acțiuni au avut loc și la Carei, Orăștie, Reghin.
29 iulie - La Sibiu, începe o „Adunare a Marelui Sfat Național” cu scopul de a discuta două măsuri importante care urmau să fie decise pentru Transilvania: reforma agrară și reforma electorală.
31 iulie - Principele moștenitor Carol a generat o nouă tensiune în cadrul familiei regale, după ce a renunțat la tron pentru a doua oară. Motivul a fost generat de anularea căsătoriei sale de la Odessa din 1918 cu Ioana Zizi Lambrino.