În 24 octombrie 2024, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi vernisată expoziția de fotografie „Generații de muzeografi-fotografi în serviciul societății. Omagiu Muzeului la 135 de
Sacré-Coeur devine monument istoric
După mulţi ani de controverse între francezii ultracatolici şi cei anticlericali, printr-o decizie a Consiliului Primăriei din Paris, Bazilica Sacré-Coeur, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice franceze, va fi clasată ca monument istoric, informează AFP. Construit între anii 1875 și 1923 în vârful colinei Montmartre din nordul capitalei Franţei, acest edificiu din piatră albă în stil romano-bizantin, înalt de 85 de metri, atrage aproape 11 milioane de vizitatori în fiecare an, potrivit rectorului său, părintele Stéphane Esclef.
Istoria acestui sanctuar dedicat Inimii Sfinte a lui Iisus, proprietate a Primăriei din Paris, este sensibilă. Proiectul a fost lansat după Comuna din Paris (martie 1871 - mai 1871), un episod insurecţional deosebit de sângeros, care a început odată cu capturarea tunurilor aflate în Montmartre. De atunci, edificiul a fost asociat cu „ordinea morală” represivă din epocă. Monumentul, care a avut nevoie de mult timp pentru a fi construit, a devenit cu regularitate obiectul unor controverse între politicieni şi istorici.
Clasarea ca monument istoric permite ca eventualele lucrări viitoare să fie achitate „până la 40% din buget” de Direcţia regională pentru chestiuni culturale. „Deşi istoria sa a fost agitată, nu putem să rămânem cu o viziune paseistă asupra lucrurilor, trebuie să mergem înainte şi să vedem că acest loc este acum unul emblematic”, a subliniat părintele Stéphane Esclef.
Noul statut al bazilicii pariziene reprezintă totodată o decizie binevenită, în condiţiile în care Primăria arondismentului XVIII din Paris militează pentru a include Colina Montmartre în patrimoniul mondial UNESCO.