Palatul Garnier, somptuosul sediu al Operei din Paris, care a găzduit de-a lungul timpului evoluţiile celor mai mari cântăreţi lirici şi balerini din lume, a sărbătorit la 5 ianuarie 150 de ani de existenţă, in
Scurtă istorie a Canalului Panama
Canalul Panama a revenit în atenția publică, recent, după ce Donald Trump și-a declarat interesul pentru calea navigabilă care conectează oceanele Atlantic şi Pacific, informează EFE. Trump susține că statul Panama impune taxe de trecere excesive navelor americane şi că Beijingul controlează canalul, acuzaţii respinse de guvernul panamez. SUA sunt principalul utilizator al canalului, prin care trece 3% din comerţul mondial, urmate la o distanţă apreciabilă de China. Canalul a fost construit de SUA, pe care l-a administrat până la 31 decembrie 1999 când a fost transferat definitiv statului panamez, conform tratatului semnat, în 1977, de către președinții de atunci ai celor două state, Jimmy Carter şi Omar Torrijos.
Ideea construirii sale datează din 1500, când regele Carol I al Spaniei i-a cerut guvernatorului regional să găsească o rută de-a lungul râului Chagres. Franţa a încercat pentru prima dată realizarea proiectului în 1880, cu o echipă coordonată de contele Ferdinand de Lesseps, autorul Canalului Suez. Demersurile s-au blocat ulterior din cauza ploilor, care au generat alunecări de teren, dar şi a răspândirii malariei şi febrei galbene, potrivit history.com.
În 1902, prin preşedintele Theodore Roosevelt, Statele Unite au cumpărat acţiunile Franţei la proiect pentru 40 de milioane de dolari și au obținut apoi de la guvernul panamez un acord care le ofereau drepturi permanente asupra canalului. Lucrările au început la 4 mai 1904 și s-au încheiat în 1913. Declanşarea Primului Război Mondial a amânat deschiderea oficială până la 15 august 1914. A costat peste 350 de milioane de dolari, fiind la acea vreme cel mai scump proiect al SUA.