Nimic din înfăptuirile acestui popor nu s-a făcut fără sudoare și fără sânge. Astfel și-au păstrat Țările Române neatârnarea, astfel s-a clădit Marea Unire din 1 Decembrie 1918, astfel s-a dus lupta
Șirul lui Fibonacci
Există secvenţe matematice care se repetă în natură şi par să stea la baza realităţii noastre, iar una dintre acestea este şirul lui Fibonacci, constituit din numerele 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, ş.a.m.d. Fiecare număr, începând cu al treilea, este suma celor două dinaintea sa (0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5 etc.).
Leonardo Fibonacci (1170-1240) a fost un matematician italian, cunoscut şi sub numele de „Leonardo din Pisa”. Chiar dacă Fibonacci nu a fost primul care a găsit această succesiune de numere, el a fost cel care a preluat-o din matematica indiană (unde este cunoscută sub numele de „numerele Virahanka”), a adus-o în Europa şi a conştientizat importanţa ei pentru progresul ştiinţei. Regăsim şirul lui Fibonacci în petalele muşeţelului galben, în ramificarea complexă şi aparent aleatorie a ramurilor unui copac, în ADN-ul uman sau la uragane - şi acestea sunt doar câteva dintre exemple, notează Dayoftheyear.com. De aceea, șirul lui Fibonacci este supranumit „codul secret al naturii” sau „regula universală a naturii”.
Şirul apare, în anul 1202, în „Liber Abaci”, tratatul de matematică scris de Fibonacci, în care aduce la cunoştinţa europenilor scrierea arabică a numerelor. Cunoștințele lui despre sistemul numeric hindu-arab sunt rezultatul călătoriilor în care a fost luat de tatăl său, un negustor italian înstărit, și ulterior al studiilor pe care le-a făcut în țări mediteraneene (Egipt, Siria, Bizanț, Sicilia și Provența), cu importanți profesori de origine arabă din acele vremuri.