În 18 decembrie 1892, la „Mariinsky Theatre”, în Sankt Petersburg (Rusia), sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo, avea loc prima reprezentație publică a baletului „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Il
Translarea Bisericii „Mihai Vodă“ din Bucureşti
Mănăstirea "Mihai Vodă" era un lăcaş de cult reprezentativ pentru Capitala României, un loc încărcat de istorie şi monument istoric, atunci când Nicolae Ceauşescu a decis să o demoleze. Motivul era degajarea spaţiului care trebuia creat în jurul noului palat al poporului. Împotriva distrugerii acestui monument s-au ridicat oameni de cultură care au trimis memorii la autorităţile statului şi la cele bisericeşti. În ianuarie 1985 se hotărâse demolarea întregului ansamblu.
După demolarea clădirilor de incintă şi campania intelectualilor care făcuse o atmosferă mediatică în Occident, Ceauşescu a aprobat mutarea bisericii voievodale şi a turnului clopotniţă. Cele două construcţii au fost mutate de pe dealul mănăstirii, în tandem, întâi clopotniţa, apoi biserica (avea 3.700 tone), cu o viteză de 2,20 m pe oră, în pantă, pe o distanţă de 289 m şi coborâte pe verticală cu 6,2 m, până pe strada Sapienţei nr. 4, unde se află în prezent. Operaţiunea de translare, coordonată de ing. Eugeniu Iordănescu, a fost considerată un succes.