Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Bisericuţa copiilor din parcul Tăbăcăriei
Într-un loc deosebit de frumos, recent împodobit cu tei, pe malul Lacului Tăbăcăriei, stă zvelt o biserică din lemn, proiectul oamenilor de cultură din Constanţa. Slujba Liturghiei răsună de glasurile zglobii ale micilor enoriaşi, care, aşezaţi cu distincţie în primele rânduri, rostesc rugăciunea domnească Tatăl nostru. Pentru cei mai necăjiţi dintre ei, parohul, părintele Claudiu Banu, construieşte un centru social în Techirghiol, pe care l-a aşezat sub ocrotirea Sfântului Cuvios Arsenie cel Mare.
Ridicarea bisericii închinate Sfântului Mare Mucenic Mina din Parcul Tăbăcăriei, Constanţa, a început în 1993 şi s-a finalizat în 1997. A fost târnosită în 2010. Sfântul locaş, în stil maramureşean, este înzestrat cu mobilier din stejar şi se bucură de prezenţa moaştelor Sfântului Mina, Sfinţilor Epictet şi Astion şi ale Sfinţilor Părinţi ucişi în Sinai şi Rait.
Proiectul bisericii aparţine iniţiativei unui grup format din oameni de cultură ai oraşului Constanţa, care l-a avut în centru pe un important bancher care mai apoi s-a călugărit.
Terenul pe care a început a se ridica sfântul locaş era la început pustiu, înţesat cu resturi de construcţii. Şi pentru că prezenţa bisericii în acest loc se impunea, la început s-a slujit într-un cort militar. Părintele Claudiu Banu este parohul bisericii de numai un an, de când a fost hirotonit preot, dar slujise ca diacon timp de trei ani la această biserică.
Sfânta Liturghie se oficiază zilnic la „Sfântul Mina”, cu excepţia perioadei de iarnă, când se slujește numai duminica şi în sărbătorile mari de peste săptămână.
La sfintele slujbe vin deopotrivă bărbaţi şi femei, nu există un dezechilibru între prezenţa bărbaţilor şi cea a femeilor, pentru că întreaga familie vine la slujbă. În preajma bisericii fiinţează o mare familie, familia Sfântului Mina. Când e cald, serviciile liturgice se oficiază în altarul de vară al parohiei aflat în vecinătatea bisericii. Acolo s-a amenajat şi un spaţiu de joacă pentru cei mici.
Casă pentru copiii abandonaţi
În 2013, parohia a organizat Caravana Sfântului Mina, proiect social desfăşurat timp de şase luni de către parohie din fonduri proprii, când copiii şi bătrânii din peste 16 centre sociale din judeţul Constanţa au primit medicamente, produse igienico-sanitare, alimente, haine sau jucării. Aşa a apărut dorinţa suplimentării centrelor sociale cu unul în care copiii să se simtă ca acasă. A început să se zidească în Techirghiol clădirea care va deservi nevoile a 50 de copii abandonaţi, respectiv mame abuzate. În prezent, construcţia e la cota 0.
Dacă îl întrebi pe părintele paroh cine îl ajută în lucrarea aceasta, îţi răspunde răspicat, fără să stea pe gânduri: „Dumnezeu!”. „Când am iniţiat acest proiect, n-aveam nici un leu. Fără bani şi aspru criticat de cei din jur că nu ştiu la ce mă înham. Cu siguranţă că nu am ştiut ce mă aşteaptă, dar mă bucur enorm să fac asta. Fiecare metru de beton turnat, fiecare lucrare îmi dă o satisfacţie teribilă, îmi umple sufletul de bucurie. Simt că-mi construiesc propria casă. Înainte de numirea la «Sfântul Mina» am visat că slujeam într-o biserică de lemn şi aveam o casă plină de copii. Acesta era planul lui Dumnezeu cu mine. În maximum doi ani, sper să avem căsuţă pentru copilaşi. Mi-e tare drag să-i adun pe toţi pe lângă mine, să se simtă nu ca într-un centru, ci ca într-o familie cu mulţi fraţi”, mărturiseşte cu bucurie părintele Claudiu Banu. A aşezat „casa copiilor”, cum îi place să se exprime, sub ocrotirea Sfântului Cuvios Arsenie cel Mare. De ce acest patron spiritual, ne-a explicat imediat: „Sunt născut şi crescut în Techirghiol. Bunica mea, care se îngrijea de curăţenie la Mănăstirea «Sfânta Maria» din Techirghiol, mă lua în vacanţe cu ea la treabă. Aşa l-am cunoscut pe părintele Arsenie Papacioc, mai întâi ca pe un bunicuţ alb şi bun cu care îmi era tare drag să mă întâlnesc, apoi ca duhovnic, în timpul seminarului, şi ulterior împreună-slujitor. Când ne-am reîntâlnit, după ani, trimis fiind de ierarhul locului să slujesc la un hram acolo, ca diacon, m-a strâns la piept. Am simţit atunci că m-a îmbrăţişat Tatăl ceresc. Acolo, în curtea Mănăstirii Sfintei Maria din Techirghiol a încolţit primul meu gând către preoţie. Părintele Arsenie mi-a marcat viaţa în sens pozitiv. Acum, deseori, mă reculeg la mormântul lui. Într-o zi, după ce făcusem asta, am primit, când am venit la biserică, tabloul sfinţiei sale, pe care l-am aşezat în pridvor. Apoi am primit terenul. Lângă duhovnicul meu drag a început totul”, povesteşte părintele.
Îi venea pe lume al treilea din cei patru fii când un om cu suflet mare i-a dăruit un teren pentru construcţia propriei case. L-a acceptat cu condiţia să ridice acolo o casă, dar pentru copiii fără familie. Impresionat, donatorul i-a rămas alături şi îl sprijină în acest proiect de suflet.
Daruri de la Moș Crăciun
Părintele Claudiu e convins că, prin copii, şi tinerele familii pot veni lângă Dumnezeu. Ştie că micuţii sunt cei care refac legătura noastră cu Cerul. Când a venit la „Sfântul Mina” număra pe degete copiii. Acum e plină biserica. La fiecare Liturghie duminicală, cel puţin 50 de copii se împărtăşesc cu Trupul şi Sângele Domnului şi primesc din partea comunităţii dulciuri şi jucării. Pentru micii enoriaşi şi împreună cu ei organizează tot felul de activităţi. De ziua Sfântului Ierarh Nicolae au împodobit bradul din biserică şi au organizat obişnuitul concurs de prăjituri. „Gospodinele pregătesc cele mai delicioase prăjituri de post, iar cei mici jurizează. Toţi sunt copiii mei. Nu fac deosebire între ei”, ne spune parohul.
În perioada Crăciunului, orice copil care calcă pragul bisericii din Parcul Tăbăcăriei primeşte daruri de la Moş. Enoriaşii sunt colindaţi de copiii din centrele instituţionalizate pe care i-au vizitat în cadrul a diferite programe sociale.
Cu prilejul serbării hramului, an de an, parohia organizează o acţiune de împădurire a frumoasei zone în care trăieşte biserica. Anul acesta s-au plantat 50 de tei.
Printre alte proiecte de binefacere ale parohiei amintim renovarea şi mobilarea locuinţelor unor enoriaşi defavorizaţi din punct de vedere material, racordarea la reţeaua electrică, amenajarea unui spaţiu de joacă la un centru pentru copiii bolnavi de autism.
La vară parohia îşi propune să organizeze şcoală de vară, proiect dedicat în special copiilor fără posibilităţi materiale, care va cuprinde activităţi recreative, de pregătire la diferite obiecte, curs de balet ş.a.
Binefacerile Sfântului Mina
Al treilea fiu al parohului poartă numele Sfântului Mare Mucenic Mina, fiind încredințat din pântecele mamei purtării de grijă a ocrotitorului celor păgubiţi, în urma diagnosticării cu sindromul Down. Prin rugăciunile ocrotitorului spiritual, copilul s-a născut perfect sănătos. „Îmi amintesc ca astăzi drumul acela de la Bucureşti, în urma unor alte investigaţii obositoare şi descurajante, când soţia mea plângea, iar eu, privind în mine, încercam să-mi dau seama unde am greşit. Când am intrat însă în Constanţa, m-am scuturat de gânduri negre şi i-am spus cu fermitate soţiei: «Dragă, ce sunt eu...? Sunt preot! Unde-i credinţa şi nădejdea noastră? Gata, mergi, te spovedeşti, te împărtăşeşti şi va fi bine». Băieţelul nostru are un an şi opt luni acum şi te cucereşte de la prima vedere. Cum să nu-l mărturisesc pe Sfântul Mina, când el m-a salvat de la o mare pagubă. Puteam să fiu păgubit de un copil minunat. Pentru că el a fost condamnat a moarte“, se destăinuie părintele.