Cine cunoaște biografia lui Iosif Vulcan știe că s-a născut la Holod, în județul Bihor, iar legătura lui cu Șinca Veche a fost mai mult decât tangențială, fiind satul în care s-a născut tatăl său,
Bookfest, de la cartea de buzunar la cea de 15 kilograme
Zilele acestea se desfăşoară în Bucureşti, la Romexpo, a treia ediţie a Salonului Cărţii Bookfest, care a început miercuri şi se termină mâine. Sunt peste 150 de edituri, un număr record, şi 50.000 de titluri de cărţi. Este expusă şi cea mai mare carte din România, un Tetraevangheliar. Standurile sunt pline, cititorii vin să îşi completeze bibliotecile, iar editurile îi întâmpină cu noutăţi şi multe reduceri. Preţul unui bilet de intrare este de 5 lei. Contravaloarea biletului poate fi recuperată integral la achiziţionarea unei cărţi.
Salonul de carte ocupă 5 pavilioane din cadrul Romexpo, de la pavilionul 13 până la al 17-lea. În primele două pavilioane, 13 şi 14, sunt aşezate editurile mari şi recunoscute, iar în celelalte pavilioane, editurile mai mici.
Părinţii pot să îşi lase copiii în spaţiul special amenajat în incinta salonului, la etajul pavilionului 15, şi să se plimbe în voie printre rafturile cu cărţi. Copiii lăsaţi la etaj au ocazia să se joace, să deseneze, să participe la concursuri, şi chiar să privească un teatru de păpuşi.
În căutarea însetată după o carte bună, e imposibil ca vizitatorii să nu întâlnească, cu privirile, măcar un grup de oameni, adunaţi în faţa unui stand, un autor care îşi prezintă cartea. Unii şi-o laudă, alţii, mai modeşti, vorbesc despre munca depusă, dar sunt şi care doar mai adaugă un titlu în listă. Aproape fiecare editură are în program o lansare de carte, editurile mai mari chiar câte 3-4 pe zi.
„Cine suntem”, de Dan Puric, are lansarea azi, la ora 11:00
Sophia, una dintre editurile mai mici, dar fruntaşă între editurile religioase, a venit la Salonul de carte cu peste 300 de titluri. Doamna Mihaela Voicu, director al Editurii Sophia, ne-a vorbit despre noutăţile aduse la târg: „Am început să publicăm scrierile Sfântului Nectarie de Eghina, cu prima lucrare, «Despre Preoţie», Anthony Meredith, un autor catolic, cu «Capadocienii» şi Tudor Ciocan, preot la Spitalul Foişorul de Foc din Bucureşti, cu cartea «Capete despre rugăciune», care conţine o selecţie din sfinţii părinţi despre rugăciune. O altă carte este a unui fizician care a făcut cursuri de teologie şi a devenit preot, Lucian Răzvan Petcu, «Cosmologia creştină şi teoriile fizicii moderne», în care dezvoltă ideea că ştiinţa şi teologia nu se contrazic.
«Cum să supravieţuim duhovniceşte» este cartea Sfântului Serghie Meciov, omorât de bolşevicii ruşi. Este fiul unui alt sfânt, Alexie, canonizaţi amândoi de Biserica Rusă. Nikolai M. Tarabukin, un critic de artă avangardist, după 30 de ani de tăcere, spune că a descoperit icoana şi credinţa adevărată, şi scrie «Sensul icoanei».”
Cea mai căutată carte din standul Editurii Sophia, „Cine suntem”, a lui Dan Puric, care a apărut la Editura Platytera, va avea lansarea astăzi, la ora 11:00.
Se vând şi cărţile din colecţia de psihoterapie, despre boala sufletului, deprimarea, tămăduirea, de ce suferă copiii, psihiatria ortodoxă, despre nervozitate, despre familie, a mai declarat doamna Voicu.
Polirom a venit cu 1.000 de titluri
Claudia Fitcoschi, redactor de promovare al Editurii Polirom, a declarat că a venit la târg cu peste 1.000 de titluri şi 20.000 de volume. Printre multele noutăţi se află şi seria de autor, Octavian Paler, care debutează cu două titluri, „Mitologii Subiective” şi „Un om norocos”.
Polirom are şi o nouă colecţie, Romance, care conţine romane de dragoste. La Cartea Românească, o editură coordonată tot de Polirom, apare, la colecţia Performa, primul titlu „Eu (l) artistul. Viaţa după supravieţuire” de Bogdan Ghiu.
Altă propunere este cartea „Soţ şi soţie”, scrisă de israelianca Zeruya Shalev, care a avut lansarea joi, urmată de o şedinţă de autografe.
Cele mai căutate cărţi, după cum se aşteaptă doamna Fitcoschi, vor fi cele din colecţia de autor Ernest Hemingway.
„Cea mai mare carte, pe hârtie manuală, din România”
Editura Paideia a expus, în cadrul târgului, Tetraevangheliarul, „cea mai mare carte, pe hârtie manuală, din România”, aşa cum a declarat Ion Ştiubea, director de Relaţii Publice al editurii. „Se vrea a fi o replică postmodernistă a cărţilor din perioada medievală şi o invitaţie către coexistenţa cărţii, ca obiect de lux, alături de cartea de consum, care să impulsioneze gustul către carte al publicului”, a continuat acesta.
Cuprinde cele patru Evanghelii, Matei, Marcu, Luca şi Ioan, cu traducerea „agreată de Biserica Ortodoxă Română”, a mai spus Ion Ştiubea. Cartea are dimensiuni foarte mari: un metru deschisă, jumătate înălţime, un sfert de metru în grosime şi 15 kg greutate. Coperţile sunt din piele întoarsă, iar în interior sunt căptuşite cu brocart italienesc.
O altă caracteristică deosebită este hârtia, făcută manual. „Am folosit hârtie reciclată, făcută din celuloză, cu tot felul de ingrediente, ziare, chiar şi cârpe vechi, toate puse la malaxor. Această hârtie se simte altfel la atingere, are o căldură a ei, care te invită mai mult la citit”, a explicat domnul Ştiubea. A fost tipărită de Editura Paideia şi legată şi cusută manual, coală cu coală, în scoarţa de piele naturală.
Are 250 de file, dintre care 40 sunt cu miniaturi. Astfel, frontispiciile sunt făcute după tipăriturile lui Macarie, secolul al XVI-lea, iniţialele sunt luate din „Slujebnicul Mitropolitului Ştefan” al Ungrovlahiei, secolul al XVII-lea, iar miniaturile sunt inspirate din cele ale lui Anastasie Crimca, Mitropolitul Moldovei, secolul al XVII-lea.
Proiectul aparţine domnului profesor Ion Bănşoiu, fondatorul şi proprietarul Editurii Paideia, alături de o echipă formată din: pictorul Henry Mavrodin, redactorul Eugenia Petre şi inginerul Ionuţ Ardeleanu-Paici, care s-au ocupat de compunerea textului şi prelucrarea grafică. A fost legată de Irina Mircea, asistată de maistrul specialist Ion Nedea, iar cu mici operaţii şi contribuţii ingenioase au intervenit studentul în filosofie Bogdan Albei şi Dan Bodea, factor Paideia. Cartea a fost făcută în 2 ani, de la stadiul de idee până la concepţie, tehnică, organizare şi producerea ei efectivă.
Vadim Sfâşie, care se ocupă de comenzi în cadrul Editurii Paideia, a spus că acum se lucrează la un al doilea exemplar, şi deja s-au primit mai multe comenzi pentru altele. Costul unui Tetraevangheliar ajunge între 2.500-3.000 de euro. Planul editurii este de a scoate şi un exemplar mai mic, de format A4.
▲ Noutăţi la Editura Institutului Biblic
La Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române (EIBMBOR), l-am găsit pe pr. Antonio Ciocoiu, care ne-a enumerat câteva dintre noile apariţii ale editurii: „Foame şi sete după Dumnezeu. Înţelesul şi folosul postului” şi „Făclii de înviere - înţelesuri ale Sfintelor Paşti”, scrise de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, şi volumul I din colecţia „Filocalia”. O altă noutate este cartea Preasfinţitului Vasile Coman - „Slujim lui Dumnezeu, slujim oamenilor”.
Din colecţia Sfântului Ioan Gură de Aur sunt două titluri noi: „Despre desfătarea celor viitoare” şi „Omilii la Ana, la David şi Saul, la Serafimi”.
La standul editurii se poate găsi şi CD-ul memorial „Deşi plecaţi, sunt prezenţi prin cuvintele lor”, cuprinzând vorbe de duh ale unor episcopi şi mari duhovnici plecaţi dintre noi, în frunte cu vrednicul de pomenire patriarh Teoctist.