Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Doi ani de la sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale
Se implinesc miercuri, 25 noiembrie 2020, doi ani de la sfinţirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului, cu hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Apostol Andrei”. În 25 noiembrie 2018, la finele Anului Centenar al României Mari, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un impresionant sobor de arhierei români şi străini, au săvârşit slujba de sfinţire, urmată de prima Sfântă Liturghie pe Altarul edificiului reprezentativ. În ajunul sărbătorii, sâmbătă, 24 noiembrie 2018, Patriarhul României a săvârşit în Catedrala Naţională o slujbă de pomenire a tuturor Eroilor neamului românesc, ale căror nume scrise pe pomelnice au fost aşezate sub Sfânta Masă din Altar.
A doua zi, zeci de mii de români din întreaga ţară şi din diasporă şi-au îndreptat paşii către Bucureşti pentru a lua parte la evenimentul istoric râvnit de Patriarhii Bisericii Ortodoxe Române, începând cu vrednicul de pomenire Miron Cristea, de regii țării începând cu Carol I, şi de elitele culturale, în frunte cu poetul naţional Mihai Eminescu.
Vicisitudinile vremii au împiedicat realizarea acestui deziderat în secolul 20. Dorinţa unor generaţii de înaintaşi şi-a găsit împlinirea odată cu întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a aşezat piatra de temelie a Catedralei Mântuirii Neamului în 29 noiembrie 2007 şi de atunci veghează la zidirea şi înfrumuseţarea acesteia. Datorită stăruinţei Întâistătătorului-ctitor, Bucureştiul se adaugă capitalelor care îşi cinstesc deopotrivă înaintaşii şi vizitatorii prin edificii ecleziale reprezentative. Să ne rugăm împreună cu slujitorii Bisericii la sfintele slujbe pentru aducerea la bun sfârşit a acestor lucrări şi să ne bucurăm că suntem contemporani cu dăltuirea în piatră a unui ideal naţional.