Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Sărbătoarea Sfântului Andrei, ziua Catedralei şi a neamului românesc
S-a împlinit un an de la sfințirea Altarului Catedralei Naţionale cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”, simbol al unității de credință și de neam a românilor. Slujba Sfinţirii a fost săvârşită de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un sobor de arhierei români și străini, duminică, 25 noiembrie 2018. La acest istoric eveniment din anul dedicat Centenarului României au fost prezenţi zeci de mii de pelerini din România și din diasporă. Actul de sfințire a fost citit solemn după otpustul slujbei de sfinţire de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat poporului documentul și a adresat mulțumiri tuturor celor care au ajutat și vor mai ajuta la edificarea acestui monument.
În ziua dinaintea momentului istoric al sfinţirii Altarului în Catedrala Naţională a avut loc slujba de pomenire a tuturor Eroilor neamului românesc, săvârșită de către Patriarhul României împreună cu numeroși ierarhi, înconjuraţi de un sobor de arhimandriţi, protosingheli, preoţi profesori de teologie, membri ai permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La ceasul rugăciunii de seară, într-un miros de bună mireasmă duhovnicească, toţi, clerici şi credincioşi, purtând în mâini făclii şi în inimi recunoştinţă, s-au rugat pentru eroii români care, de-a lungul istoriei, s-au jertfit pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român. Au fost pomenite întru odihnă veşnică numele tuturor eroilor români cunoscuţi care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Independență (1877), în Războaiele Balcanice (1913), în Primul Război Mondial (1916-1919), în al Doilea Război Mondial (1940-1945), precum şi numele făuritorilor Marii Uniri de la 1918. Numele tuturor acestor eroi cunoscuţi ai neamului nostru au fost aşezate cu evlavie şi recunoștință în piciorul Sfintei Mese a Altarului Catedralei.
Vineri, 30 noiembrie 2018, s-a sărbătorit pentru prima dată cel de-al doilea hram al Catedralei Naţionale, „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României”. Sfânta Liturghie a fost săvârşită cu acest prilej de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi al întregii Palestine, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor de 34 de ierarhi români şi străini. În cadrul acestei Sfinte Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit Actul solemn comemorativ semnat de către toţi membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Astfel, prin aducerea aminte a unor evenimente unice şi prin sinteza tabloului fotografic al unei pagini înscrise în cartea de aur a istoriei Bisericii şi neamului nostru consemnăm în smerite slove tipografice şi câteva imagini-document jertfa, bucuria şi împlinirile ctitorilor, binefăcătorilor şi miluitorilor Catedralei Naţionale, singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite.