Pe 14 noiembrie îl prăznuim pe Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 ucenici ai Mântuitorului. Pentru noi, românii, această sărbătoare are o importanță specială, deoarece el a propovăduit Evanghelia și
„Se încoronează capul şi se cinsteşte întreaga persoană”
Pe 30 septembrie se împlinesc 13 ani de la întronizarea celui de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În 30 septembrie 2007, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel primea însemnele celei mai înalte demnităţi din Biserica Ortodoxă Română într-o ceremonie religioasă organizată în Catedrala Patriarhală. Privind retrospectiv la ceas aniversar, ne amintim în primul rând cu recunoştinţă de chipuri care au trecut între timp în Biserica triumfătoare.
În acest răstimp, Biserica noastră a cunoscut o dinamică remarcabilă, urmând coordonatele trasate cu înţelepciune de Întâistătător. Învăţământul teologic se hrăneşte din seva arhipăstorului care a fost, mai înainte de toate, profesor. Diaspora ortodoxă română a crescut constant, cu o organizare exemplară la nivel de parohii şi eparhii. Din punct de vedere social, Biserica se dovedeşte a fi cel mai important partener al statului în ceea ce priveşte ocrotirea celor aflaţi în nevoi. În întrunirile interortodoxe, vocea Patriarhului României este ascultată cu apreciere datorită limpezimii gândirii orientate permanent către comuniune şi conlucrare frăţească. Toate aceste activităţi au fost tezaurizate digital, audiovizual şi pe hârtie de ostenitorii Centrului de Presă BASILICA, înfiinţat de Preafericirea Sa cu misiunea de a transmite pretutindeni cuvântul adevărului.
Una dintre primele sarcini asumate de Patriarhul Daniel a fost edificarea Catedralei Mântuirii Neamului, un deziderat de mai bine de un veac al Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Sa a aşezat piatra fundamentală a noii Catedrale Patriarhale, supraveghează constant toate lucrările de şantier şi a reprezentat pleroma Bisericii noastre la slujba de sfinţire a Altarului împreună cu Patriarhul Ecumenic şi ierarhii membri ai Sfântului Sinod, precum şi la ceremonia de întâmpinare a Episcopului Romei în acest edificiu reprezentativ. De altfel, cuvintele pe care ni le-au lăsat cei doi Întâistătători ai creştinismului răsăritean şi apusean despre Patriarhul României reprezintă cea mai importantă carte de vizită a Bisericii noastre, pentru că, aşa cum deseori aminteşte Preafericirea Sa, atunci când conducătorul este onorat, se cinsteşte întreaga instituţie, după cuvintele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur: „Se încoronează capul şi se cinsteşte întreaga persoană”.