Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Brânza tofu în meniul de post
Soia este un aliment consumat pe scară largă și cu precădere în perioadele de post, mai ales sub formă de brânză tofu, unul dintre produsele a cărui rețetă provine din China. Potrivit legendelor locale, tofu a fost descoperit cu 2.000 de ani în urmă, în momentul când un bucătar chinez a închegat din greșeală laptele de soia, în timp ce pregătea un sos pentru alge marine.
Deși tofu are la bază materie primă vegetală, procesul de fabricație este identic cu cel al brânzei din lapte de origine animală. Rețeta este simplă: boabe de soia, apă și un agent de coagulare. Gustul este diferit, cu o aromă specifică și aerat.
Tofu este o sursă foarte bună de proteine și conține toți cei opt aminoacizi esențiali pentru un organism sănătos și fortificat. Mai conține fier, calciu, cupru și zinc, care îmbunătățesc foarte repede aspectul pielii, seleniu, fitoestrogeni, izoflavoni și alți antioxidanți. Specialiștii au constatat că tofu previne afecțiunile cardiovasculare, osteoporoza și reduce nivelul de colesterol LDL-colesterol rău. Tofu nu conține gluten, colesterol, are puține calorii și ca atare poate fi consumat și de către persoanele cu diabet de tip 2. Totodată, ameliorează simptomele menopauzei, echilibrează nivelul de estrogen din organism, susține oxigenarea sângelui, întârzie îmbătrânirea, conferă sațietate, ajută la slăbit etc. Este important, însă, ca brânza tofu să fie obținută din soia nemodificată genetic.
Rețete
Rulouri de dovlecei cu tofu
Ingrediente: 2 dovlecei, 1 cartof mare, 1 morcov, puțină maioneză vegetală, 1 ardei roșu, ierburi aromate, sare după gust, 250 g brânză tofu. Preparare: Se spală bine dovleceii, se taie pe lung felii potrivite ca grosime și se prăjesc pe grill. Între timp se pun la fiert morcovul tăiat rondele și cartoful tăiat cubulețe; după ce s-au fiert se scurg de apă și se pun la răcit, apoi se amestecă cu 2-3 lingurițe de maioneză de post și se condimentează după gust; pe fiecare felie de dovlecel se pun o lingură din această compoziție, o bucată de brânză tofu și o feliuță de ardei; se rulează și se prinde cu o scobitoare. Se pot servi ca garnitură sau gustare.
Tofu la tigaie cu porumb, ciuperci și ardei
Ingrediente: 4 linguri ulei de măsline, 2 linguri suc de lime, 4 lingurițe sos de soia, 1 linguriță pudră de curry dulce, 1 linguriță ghimbir ras, 2 căței de usturoi pisat, 1 legătură ceapă verde, 350 g tofu, 1 borcan ciuperci tăiate, 1 ardei roșu, 1 conservă porumb boabe, 1 legătură pătrunjel verde. Preparare: Se taie tofu cubulețe potrivite și se pun într-un castron; într-un bol se amestecă 2 linguri de ulei de măsline cu suc de lime, pudră de curry și ghimbir ras, se omogenizează și se toarnă peste tofu. Într-o tigaie se pune la încins uleiul rămas și se călesc ceapa verde și ciupercile pentru aproximativ 1-2 minute, apoi se adaugă ardeiul tăiat felii și porumbul și se mai călește încă 2-3 minute; se pun apoi tofu și sosul în care s-a marinat în tigaie și se mai călește circa 4-5 minute, apoi se ia de pe foc, se presară pătrunjel verde și se poate servi.