Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cum prevenim îmbolnăvirile cu Escherichia coli
În contextul deceselor unora dintre bebelușii din Argeș, internați la București cu suspiciune de îmbolnăvire cu Escherichia coli (E. coli), Ministerul Sănătății (MS) a transmis o avertizare publică în privința măsurilor care se impun. Potrivit comunicatului MS, E. coli este o bacterie care se găsește, în mod normal, în intestinul omului și animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparțin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E. coli implicate în producerea de boli diareice și de infecții urinare. Unele tipuri de E. coli produc o toxină puternică, denumită Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc această toxină se numesc Shiga toxina E. coli sau STEC și pot produce, ca și cele menționate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).
SHU reprezintă o complicație majoră - insuficiența renală, și apare la circa 10% din cazurile de boală diareică produse de STEC, mai ales la copiii de 0-5 ani și la persoanele în vârstă.
Infecția cu STEC se produce mai ales după consumul de alimente sau apă contaminată (lapte și produsele lactate nepasteurizate, carne de vacă, mai ales cea tocată, insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălată).
Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută de urgență, mai ales în cazul copiilor de 0-5 ani, dacă diareea este însoțită de febră sau de scaune cu sânge. La adulți fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea la medic este obligatorie dacă aceasta persistă timp de trei zile. Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratamentul acestei infecții. De asemenea, nu sunt recomandate antidiareicele. Aceste medicamente pot crește riscul apariției SHU.