Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cum prevenim îmbolnăvirile cu Escherichia coli

Cum prevenim îmbolnăvirile cu Escherichia coli

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 19 Feb 2016

În contextul deceselor unora dintre bebelușii din Argeș, inter­nați la București cu suspiciune de îmbolnăvire cu Escherichia coli (E. coli), Ministerul Sănătății (MS) a transmis o avertizare publică în privința măsurilor care se impun. Potrivit comunicatului MS, E. coli este o bacterie care se găsește, în mod normal, în intestinul omului și animalelor. Majoritatea bacteriilor care apar­țin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E. coli implicate în producerea de boli diareice și de infecții urinare. Unele tipuri de E. coli produc o toxină puternică, denumită Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc această toxină se numesc Shiga toxina E. coli sau STEC și pot produce, ca și cele menționate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).

SHU reprezintă o complicație majoră - insuficiența renală, și apare la circa 10% din cazurile de boală diareică produse de STEC, mai ales la copiii de 0-5 ani și la persoanele în vârstă.

Infecția cu STEC se produce mai ales după consumul de alimente sau apă contaminată (lapte și produsele lactate nepasteurizate, carne de vacă, mai ales cea tocată, insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălată).

Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută de urgență, mai ales în cazul copiilor de 0-5 ani, dacă diareea este însoțită de febră sau de scaune cu sânge. La adulți fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea la medic este obligatorie dacă aceasta persistă timp de trei zile. Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratamentul acestei infecții. De asemenea, nu sunt recomandate antidiareicele. Aceste medicamente pot crește riscul apariției SHU.