Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Infecţiile dentare - repercusiuni asupra sănătăţii întregului organism
Afecţiunile netratate ale dinţilor, în timp, pot îmbolnăvi organe vitale ale organismului: inima, rinichii şi chiar articulaţiile. Infecţiile din cavitatea orală apar în urma existenţei cariilor netratate, a lucrărilor dentare incorect realizate sau ca urmare a unor traume externe asupra nervului dintelui timp îndelungat.
Igiena orală deficitară sau incorect realizată favorizează şi întreţine infecţiile cronice prezente la nivelul dinţilor sau al gingiilor. În cazul infecţiilor dentare, acestea sunt prezente la nivelul nervului, extinzându-se apoi la vârful rădăcinilor şi de aici la ţesuturile din jurul acestuia. Cauzele cele mai frecvente ale acestora sunt prezenţa cariilor profunde netratate, a lucrărilor dentare neadaptate corect, care permit pătrunderea bacteriilor la dintele stâlp. Abcesul dentar reprezintă o infecţie acută apărută la nivelul unui dinte cu o carie profundă, netratată. O complicaţie a abcesului dentar este septicemia, atunci când bacteriile prezente la nivel oral ajung în sângele pacientului. Angina Ludwig, inflamarea ţesutului moale sublingual, este o altă complicaţie a abcesului dentar. Infecţiile prezente la nivelul unui dinte pot duce la pierderea lui, dar pot afecta şi inima. Astfel, în cazul pacienţilor cardiaci, prezenţa infecţiilor dentare poate duce la producerea miocarditei, a endocarditei sau poate favoriza producerea aterosclerozei. Infecţiile prezente la nivelul premolarilor superiori pot favoriza formarea sinuziei maxilare acute, afecţiune care se manifestă prin secreţie nazală abundentă, urât mirositoare. Bacteriile plecate din cavitatea orală şi ajunse în sânge pot afecta şi rinichii, şi articulaţiile. Infecţiile dentare prezente la gravide sunt periculoase, pentru că pot ataca fătul, împiedicând astfel formarea normală a organelor în primele trei luni de viaţă intrauterină. La copiii cu vârsta de până în 6-7 ani, pulpitele purulente pot afecta apariţia unor dinţi permanenţi sănătoşi. Astfel, de multe ori aceşti dinţi de lapte sunt scoşi prematur, închizându-se spaţial pentru erupţia dintelui definitiv. În timpul iernii, parodontozele (formarea de pungi cu puroi în spaţiile din jurul dintelui unde lipseşte osul) sunt afecţiuni care se acutizează; apare durere şi sensibilitate la rece în special. Din aceste considerente vizita bianuală la medicul dentist va ajuta pacientul în eliminarea acestor factori favorizanţi.