Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Preparate delicioase şi rapide cu orez negru
Dacă în Antichitate orezul negru era considerat un aliment al nobililor, astăzi el are o arie largă de consum şi este uşor de procurat. Se distinge prin culoarea specifică, aroma asemănătoare cu cea a nucilor, dar şi prin calităţile sale nutriţionale. Este bogat în antioxidanții numiți antocianine, care previn formarea radicalilor liberi ce încetinesc îmbătrânirea și previn bolile, dar şi în vitamine, minerale, proteine. Orezul negru este un antioxidant și un antiinflamator natural, iar consumul său regulat ajută la prevenirea multor afecţiuni cronice, cum ar fi cele de inimă, şi, totodată, la reducerea nivelului de lipide și trigliceride, a colesterolului, contribuie la întărirea sistemului osos și a celui muscular, la energizarea organismului, la îmbunătățirea memoriei și fluidizarea circulației sanguine. În comparație cu orezul alb, cel negru are mai puțini carbohidrați simpli, însă un aport mare de nutrienți. Poate fi introdus în alimentația bebelușilor după vârsta de 8 luni.
Rețete
Somon cu orez negru
Ingrediente: 600 g somon, 1 cană de orez negru, 20 g capere, 100 ml ulei de măsline, sare și piper după gust, 2-3 căței de usturoi, 5 linguri brânză tofu rasă. Preparare: Se pune orezul la fiert în 3 căni de apă și un praf de sare, iar când apa ajunge la punctul de fierbere, se adaugă orezul și se lasă la foc mic timp de 40-45 de minute. Peștele se marinează puțin cu ulei de măsline, se condimentează cu piper, sare și puțin usturoi, apoi se pune într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru 25 de minute, la 150 de grade C. După ce orezul absoarbe toată apa, se adaugă 50 ml ulei de măsline și se amestecă bine până se omogenizează; se pune brânza tofu, apoi somonul și capere.
Salată de orez negru cu avocado şi roşii
Ingrediente: 300 g de orez negru, 3 bucăți de avocado, 20-25 roșii cherry, 2-3 crenguțe de busuioc proaspete, zeama de la 1 lămâie, sare după gust, fulgi de chili, 3-4 linguri de ulei de măsline. Preparare: Se pune orezul la fiert cu 3 căni de apă și un praf de sare pentru 40-45 de minute. După ce a fiert, se strecoară printr-o sită și se clătește cu apă rece şi se lasă la scurs; se pune apoi într-un bol, se adaugă uleiul de măsline și fulgii de chili, se omogenizează bine, după care se pun avocado tăiat cuburi și stropit cu zeama de lămâie, roșiile cherry tăiate sferturi sau jumătăți, iar de jur împrejur se ornează cu busuioc proaspăt. Se poate servi și cu alte combinații de legume.