Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Cura de păpădie dezintoxică organismul bolnavilor de cancer hepatic
Iuliana C., 54 de ani, Ploieşti: „Aş dori câteva recomandări legate de tratamentul naturist al cancerului hepatic şi, eventual, şi ce este interzis şi ce nu în alimentaţie în cazul acestei boli“.
Prof. Constantin Milică: În ce priveşte fitoterapia, sunt necesare tratamente de lungă durată cu infuzii sau decocturi calde, după care bolnavul va sta culcat, timp de 20-30 de minute, pe partea dreaptă, pentru a permite ca lichidele ingerate să treacă uşor prin canalul coledoc. Pentru eliminarea toxinelor din ficat şi refacerea celulelor hepatice se consumă, atât preventiv, cât şi curativ, următoarele plante cu acţiuni hepatoprotectoare: - anghinare şi sulfină, cu efecte de regenerare a celulelor sclerozate, reducerea conţinutului de grăsimi şi stimularea funcţiei de eliminare a toxinelor din ficat; - armurariu, cu efecte în cazul sechelelor rămase după hepatita cronică şi de protejare a ficatului faţă de agresiunile toxice, datorită conţinutului în silimarină, o substanţă care reface ţesutul lezat; - gălbenele, cu proprietăţi antibacteriene şi antitoxice; - coada şoricelului şi sunătoarea, cu efecte antiinflamatoare, antispastice, diuretice şi coleretice. În fiecare primăvară este necesară o cură cu păpădie, consumând zilnic câte 6-8 tije, cu efecte în curăţirea sângelui de toxine şi dublarea cantităţii de bilă, secretată într-un interval de 30 de minute. Tratamentul din plante trebuie completat cu o alimentaţie adecvată. Astfel, sunt permise salatele şi sucurile dietetice (din morcov, sfeclă roşie, ţelină, pătrunjel, mărar, spanac, lobodă, tomate, castraveţi, ardei gras, cartofi fierţi), rasolul din carne slabă de vită, pasăre, peşte, supa cu zdrenţe de ou, legumele verzi fierte (fasole păstăi, mazăre), ouă moi, tăiţei, mămăligă, produse lactate, miere de albine, fructe proaspete şi sucuri nefermentate (din mere, pere, lămâi, portocale, cireşe, vişine, piersici, caise, prune, gutui, struguri, căpşuni, coacăze negre, afine, pepeni verzi), care asigură aportul vitaminic, măresc rezerva de glicogen a ficatului şi îmbunătăţesc funcţia de dezintoxicare. Sunt complet interzise grăsimile animale, mezelurile, afumăturile, tocăturile, sosurile cu rântaş, prăjelile, conservele de carne, condimentele iuţi, alcoolul, cafeaua, îngheţata şi dulciurile.