Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Peştele şi ficatul, esenţiale în meniul unui bolnav de Alzheimer
Viorel C., Iaşi: "Ce trebuie să conţină alimentaţia unui bolnav de Alzheimer?"
Prof. Constantin Milică: Un meniu dedicat întăririi memoriei, a puterii de concentrare şi creativităţii implică o cură de sucuri şi crudităţi timp de două luni, din care să a nu lipsească sucul de morcov (150 ml de 3 ori pe zi, cu 10 minute înainte de mese), sucul de mere (200 ml de două ori pe zi, la orele 10:00 şi 16:00) şi sucul de portocale (minimum o jumătate de pahar zilnic). Aceste sucuri acţionează în reducerea riscului atacurilor cerebrale şi al tensiunilor intelectuale, ca urmare a conţinutului ridicat în vitamine (mai ales C). Unele legume (broccoli, varză, ţelină, cartofi, ceapă, ridichi) stimulează memoria deteriorată şi previn evoluţia maladiei Alzheimer, prin efectul contra oboselii psihice şi a surmenajului intelectual. La persoanele care şi-au pierdut o parte din funcţiile intelectuale se recomandă fructe de ananas (pentru actori şi muzicieni) şi banane. O recomandare a cercetătorilor francezi este corelată cu efectul consumului săptămânal de peşte (somon, ton), fructe de mare (scoici, creveţi - 100 g zilnic) şi ulei de peşte oceanic (în capsule) care conţine un important poliacid gras nesaturat de tip omega-3. Aceste produse reduc substanţial riscul bolii Alzheimer prin protejarea vaselor de sânge, diminuarea ritmului de îmbătrânire a creierului şi prin regenerarea celulelor nervoase deteriorate. Nu putem exclude consumul la masă a unui pahar de vin roşu (nu mai mult), care previne apariţia bolii Alzheimer, prin reducerea incidenţei afecţiunilor psihice şi neurologice. În regimul de alimentaţie la persoanele în vârstă de peste 60-65 de ani se va asigura plafonul necesar de vitamină B9 (acid folic), existent în legume verzi (spanac, salată, ştevie, pătrunjel, ceapă verde, broccoli, păpădie) precum şi în porumb, ficat de pui şi de vită. Această vitamină intervine în sinteza mai multor neuro-transmiţători şi participă la buna funcţionare a creierului.