Prorocul Avdie este amintit în Sfânta Scriptură, scrierea sa fiind cea mai scurtă din tot Vechiul Testament, aflată între cartea prorocului Ioil şi a prorocului Iona. Aceasta conţine 21 de versete şi se numeşte Vedenia lui Avdie. A trăit cu 600 de ani înainte de Hristos, iar cartea sa a fost scrisă în urma năvălirii unei puteri străine asupra Ierusalimului. Edomiţii, care erau fraţii evreilor, s-au unit cu duşmanii şi au luat parte la pustiirea lui Israel. Astfel, prorocul Avdie le vesteşte idumeilor pedeapsa pe care o vor primi de la Dumnezeu. „Cei din Negheb (Miazăzi) vor cuprinde muntele lui Isav, iar cei din câmpie, ţara Filistenilor; ei vor lua în stăpânire ţinutul lui Efraim şi al Samariei, şi Veniamin va stăpâni Galaadul. Şi cei robiţi din această oştire, fiii lui Israel, vor lua în stăpânire Canaanul până la Sarepta, şi cei robiţi din Ierusalim care sunt la Sefarad vor stăpâni cetăţile de la miazăzi. Şi biruitori se vor sui în muntele Sionului ca să judece muntele lui Isav; iar împărăţia a Domnului va fi!” (Avdie 1, 19-21). Cartea sa este un strigăt către dreptatea Domnului.
Înainte-prăznuirea Intrării în biserică a Maicii Domnului; Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul; Sf. Mc. Dasie; Sf. Ier. Proclu, Patriarhul Constantinopolului
Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, ale cărui moaşte se află la mănăstirea vâlceană Bistriţa, fiind cumpărate şi aduse aici în anul 1497 de către banul Ţării Româneşti, Barbu Craiovescu, s-a născut în jurul anului 780, în Isauria - Asia Mică, şi a copilărit în oraşul Irinopolis sau Decapole. De tânăr, a stat la mănăstirea unchiului său, Sfântul Simeon Mărturisitorul. După 14 ani, a plecat într-o călătorie, din loc în loc, prin Efes, Enos, Hrisopole, Corint, ajungând până la Roma, săvârşind multe minuni şi propovăduind cinstirea icoanelor. S-a stabilit la Mănăstirea „Sfântul Mina” din Tesalonic, dar a trecut la cele veşnice în Constantinopol, la 20 noiembrie 842, unde, simțindu-și sfârșitul, s-a închinat unchiului său, Simon, întemnițat pentru sfintele icoane. Astăzi pomenim şi pe Sfântul Mucenic Dasie, fost soldat creştin străromân în oraşul Axiopolis (lângă Cernavodă). A suferit moarte martirică în timpul împăratului Diocleţian (284-305).
Fiind ales rege al sărbătorii păgâne Saturnalia, a refuzat să fie jertfit idolului Saturn, ci a cerut să fie martirul lui Hristos.