Prorocul Avdie este amintit în Sfânta Scriptură, scrierea sa fiind cea mai scurtă din tot Vechiul Testament, aflată între cartea prorocului Ioil şi a prorocului Iona. Aceasta conţine 21 de versete şi se numeşte Vedenia lui Avdie. A trăit cu 600 de ani înainte de Hristos, iar cartea sa a fost scrisă în urma năvălirii unei puteri străine asupra Ierusalimului. Edomiţii, care erau fraţii evreilor, s-au unit cu duşmanii şi au luat parte la pustiirea lui Israel. Astfel, prorocul Avdie le vesteşte idumeilor pedeapsa pe care o vor primi de la Dumnezeu. „Cei din Negheb (Miazăzi) vor cuprinde muntele lui Isav, iar cei din câmpie, ţara Filistenilor; ei vor lua în stăpânire ţinutul lui Efraim şi al Samariei, şi Veniamin va stăpâni Galaadul. Şi cei robiţi din această oştire, fiii lui Israel, vor lua în stăpânire Canaanul până la Sarepta, şi cei robiţi din Ierusalim care sunt la Sefarad vor stăpâni cetăţile de la miazăzi. Şi biruitori se vor sui în muntele Sionului ca să judece muntele lui Isav; iar împărăţia a Domnului va fi!” (Avdie 1, 19-21). Cartea sa este un strigăt către dreptatea Domnului.
Odovania praznicului Înălţării Domnului; † A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Dezlegare la peşte)
Din Sfânta Evanghelie ce se citeşte în ziua de 29 august ştim că Irod, la un ospăţ, cu prilejul sărbătoririi zilei sale de naştere, a tăiat capul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, după cum ceruse Irodiada. Sfântul Ioan, aflându-se atunci în închisoare, la castelul lui Irod de la Maherus, unde avea loc şi ospăţul, mustra pe Irod pentru traiul său nelegiuit cu Irodiada, femeia fratelui său, şi-i zicea: Nu-ţi este îngăduit să o ai pe ea de femeie! După moartea Prorocului, ucenicii lui i-au luat trupul şi l-au îngropat, dar capul său a avut, după tradiţia Bisericii Ortodoxe, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut şi de trei ori aflat. Fiecare aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este ca o nouă întâlnire a noastră, a creştinilor, cu Prorocul, şi ca un nou îndemn la pocăinţă şi la săvârşirea faptelor bune. Astăzi prăznuim a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, care s-a întâmplat pe vremea Patriarhului Ignatie, la anul 860, când un preot a găsit cinstitul cap la Comane, de unde a fost adus la Constantinopol şi aşezat în Biserica Botezătorului de la Mănăstirea Studiţilor. Pe vremea Cruciadelor, francezii, intrând în Constantinopol în 1204, au luat o parte din capul sfântului şi, ducându-l în Franţa, l-au aşezat în biserica din Amiens, unde se află şi astăzi.