Aceşti 10 sfinţi au pătimit pentru credinţa în Hristos-Domnul în insula Creta, în vremea împărăţiei lui Deciu (251-253). Nu erau toţi din acelaşi loc, ci din mai multe părţi ale
Odovania praznicului Înălţării Domnului; † A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Dezlegare la peşte)
Din Sfânta Evanghelie ce se citeşte în ziua de 29 august ştim că Irod, la un ospăţ, cu prilejul sărbătoririi zilei sale de naştere, a tăiat capul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, după cum ceruse Irodiada. Sfântul Ioan, aflându-se atunci în închisoare, la castelul lui Irod de la Maherus, unde avea loc şi ospăţul, mustra pe Irod pentru traiul său nelegiuit cu Irodiada, femeia fratelui său, şi-i zicea: Nu-ţi este îngăduit să o ai pe ea de femeie! După moartea Prorocului, ucenicii lui i-au luat trupul şi l-au îngropat, dar capul său a avut, după tradiţia Bisericii Ortodoxe, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut şi de trei ori aflat. Fiecare aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este ca o nouă întâlnire a noastră, a creştinilor, cu Prorocul, şi ca un nou îndemn la pocăinţă şi la săvârşirea faptelor bune. Astăzi prăznuim a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, care s-a întâmplat pe vremea Patriarhului Ignatie, la anul 860, când un preot a găsit cinstitul cap la Comane, de unde a fost adus la Constantinopol şi aşezat în Biserica Botezătorului de la Mănăstirea Studiţilor. Pe vremea Cruciadelor, francezii, intrând în Constantinopol în 1204, au luat o parte din capul sfântului şi, ducându-l în Franţa, l-au aşezat în biserica din Amiens, unde se află şi astăzi.