Prorocul Avdie este amintit în Sfânta Scriptură, scrierea sa fiind cea mai scurtă din tot Vechiul Testament, aflată între cartea prorocului Ioil şi a prorocului Iona. Aceasta conţine 21 de versete şi se numeşte Vedenia lui Avdie. A trăit cu 600 de ani înainte de Hristos, iar cartea sa a fost scrisă în urma năvălirii unei puteri străine asupra Ierusalimului. Edomiţii, care erau fraţii evreilor, s-au unit cu duşmanii şi au luat parte la pustiirea lui Israel. Astfel, prorocul Avdie le vesteşte idumeilor pedeapsa pe care o vor primi de la Dumnezeu. „Cei din Negheb (Miazăzi) vor cuprinde muntele lui Isav, iar cei din câmpie, ţara Filistenilor; ei vor lua în stăpânire ţinutul lui Efraim şi al Samariei, şi Veniamin va stăpâni Galaadul. Şi cei robiţi din această oştire, fiii lui Israel, vor lua în stăpânire Canaanul până la Sarepta, şi cei robiţi din Ierusalim care sunt la Sefarad vor stăpâni cetăţile de la miazăzi. Şi biruitori se vor sui în muntele Sionului ca să judece muntele lui Isav; iar împărăţia a Domnului va fi!” (Avdie 1, 19-21). Cartea sa este un strigăt către dreptatea Domnului.
Odovania praznicului Naşterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Avtonom, Macedonie şi Teodul
Sfântul Mucenic Avtonom a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305) şi a fost episcop în Italia. Din cauza prigoanei împotriva creştinilor a părăsit Italia şi s-a dus în Bitinia, unde a fost primit de un creştin ce se numea Corneliu.
Episcopul Avtonom era un om plin de râvnă pentru credinţa în Hristos, avea darul cuvântului şi mult curaj în lupta pe care o ducea împotriva păgânilor şi a idolilor pe care aceştia îi cinsteau. În Bitinia erau mai mulţi păgâni decât creştini, dar sfântul, începând lucrarea de trezire a sufletelor prin propovăduirea Evangheliei Împărăţiei cerurilor, multă roadă a adus Bisericii lui Hristos. Sfântul Mucenic Avtonom a ridicat pentru numeroşii păgâni care îmbrăţişaseră creştinismul o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail şi l-a pus episcop acolo pe Corneliu, iar el a plecat să propovăduiască pe Hristos Domnul în cetatea Claudia, învăţându-i pe toţi cuvântul Domnului. De acolo îl cerceta pe Episcopul Corneliu, iar Sfânta Liturghie o săvârşeau amândoi în biserica aflată sub ocrotirea Sfântului Arhanghel Mihail. Devotamentul şi râvna sa în răspândirea credinţei creştine au umplut de mânie pe păgânii care au hotărât să-l înlăture din mijlocul lor.
Fiindcă era foarte invidiat, când a revenit în Bitinia să slujească împreună cu Claudiu, păgânii au năvălit în biserică, i-au alungat pe creştini, iar pe el l-au scos în afara cetăţii şi l-au ucis cu pietre. Aşa a primit Sfântul Avtonom cununa muceniciei.