Sfântul Clement (†101) era roman şi a fost adus la credinţă de Sfinţii Petru şi Pavel, fiind al treilea episcop al Romei, după Lin şi Anaclet. A păstorit Biserica lui Hristos de la Roma aproape 10 ani. În
Sf. Ap. şi Evanghelist Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân
Sfântul Evanghelist Luca era grec de neam şi s-a născut în Antiohia Siriei. De tânăr deprinsese medicina şi pictura. El s-a dovedit şi un iscusit zugrav de icoane. Multa sa învăţătură l-a ajutat mai cu seamă să înţeleagă cuvântul pe care-l propovăduia Hristos şi să-l vestească lumii de atunci. În căutările sale a devenit ucenic al Apostolului Pavel, care l-a luat apoi să-i fie însoţitor în răspândirea Evangheliei. Întâlnirea lui cu Pavel a avut loc la Troas, către anul 50. Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca a luat notiţe. Din aceste însemnări, alte texte şi tradiţii a alcătuit două cărţi: o Evanghelie şi Faptele Apostolilor. După moartea Apostolului Pavel la Roma, tradiţia spune că Sfântul Luca a propovăduit Evanghelia cu multă însufleţire în Macedonia şi Dalmaţia, dar mai ales în Grecia, murind în cetatea Teba din Beoţia Greciei, la vârsta de peste 80 de ani, ca unul din acei curaţi cu inima care văd pe Dumnezeu din lumea aceasta. Tradiţia ne mai spune că el este cel dintâi care a zugrăvit icoana Maicii Domnului cu Pruncul, cu meşteşugul zugravilor „în ceară”, dar şi icoanele Sfinţilor Petru şi Pavel.
Tot astăzi, Biserica noastră îl pomeneşte şi pe Sfântul Marin cel Bătrân. Acest sfânt a trăit pe vremea lui Diocleţian şi a lui Aristobul. Fiindcă era creştin, a fost dus înaintea guvernatorului Ciliciei. Pentru că nu s-a lepădat de Hristos a fost bătut cumplit cu toiege şi, legându-i-se picioarele cu fiare, a fost băgat în temniţă şi a doua zi iarăşi aducându-l înainte, l-au spânzurat pe lemn de picioare şi l-au bătut fără de milă. Apoi pogorându-l de pe lemn, a suferit moarte prin sabie, dându-şi duhul în mâinile Domnului.